Er is ook dit jaar geen geld voor nieuw beleid, zelfs niet 4.000 euro voor een havenconcert.
Er is ook dit jaar geen geld voor nieuw beleid, zelfs niet 4.000 euro voor een havenconcert. Archieffoto: Bob Awick

Weer bezuinigingen gemeente, maar woonlasten blijven laag

Wethouder Bert Rebel presenteerde vorige week de begroting. De afvalstoffenheffing gaat omlaag, maar ozb en rioolbelasting omhoog. En er wordt weer bezuinigd.

HUIZEN Wethouder Bert Rebel heeft vorige week de begroting gepresenteerd voor 2020. De woonlasten blijven volgens hem laag in Huizen. Die zijn wel afhankelijk van de woonsituatie. Woningeigenaren gaan zo'n 1,5 procent omhoog, afhankelijk van de WOZ-waarde van hun woning. De stijging is niet zo hoog dankzij de afvalstoffenheffing die omlaag gaat.

Huurders mogen een verlaging van hun woonlasten verwachten van 0,4 procent ten opzichte van 2019. Zij betalen namelijk alleen afvalstoffenheffing en geen onroerendzaakbelasting (ozb). Om de afvalstoffenheffing laag te houden, zijn de reserves ingezet.

Ozb omhoog

De rioolheffing gaat wel omhoog. In het tarief is rekening gehouden met de verhoging van 2,4 procent voor inflatie. De jaarlijkse extra verhoging van de rioolheffing die nodig is vanwege toekomstige investeringen is bepaald op 0,6 procent. Het tarief voor 2020 wordt 218,95 euro. Dat was dit jaar 212,57 euro.
De ozb wordt berekend naar een percentage van de waarde van de woning. Bij de tariefbepaling wordt, naast de verhoging van 2,4% voor inflatie, rekening gehouden met een toename van de inkomsten door nieuwbouw en een hogere waarde van het onroerend goed. De definitieve vaststelling van de tarieven vindt plaats in december. Op dat moment zijn alle taxaties afgerond.

Bezuinigingenpakket

De lasten voor inwoners mogen dan wel laag blijven, om ervoor te zorgen dat er evenveel geld binnenkomt als er wordt uitgegeven, moet de gemeente toch weer bezuinigen. Vanaf 2019 wordt er in totaal 273.000 euro bezuinigd en dit bedrag loopt op naar totaal 683.000 euro in 2023.
"Dit doen we met een evenwichtig en reëel bezuinigingenpakket. Er is niet in één richting gekeken, maar het is over de hele breedte uitgesmeerd", aldus de wethouder. Onder andere de regeling voor chronisch zieken word aangepast. Voorheen gold die voor inkomens die onder de 130 procent van het minimumloon zaten. Vanaf volgend jaar wordt er gekeken naar het gezinsinkomen en dat mag maar 120 procent zijn van de bijstandsnorm. "Dat levert rond de 360.000 euro op. Daartegenover staat een verruiming van de minimaregelingen voor deze groep. Die gaat gelden bij een inkomen onder de 120 procent van de bijstandsnorm, in plaats van 110 procent. Dat kost rond de 230.000 euro."

Geen drastische bezuinigingen, maar ook geen geld nieuw beleid

Bouwvergunningen

Verder wil de gemeente meer geld binnenhalen met een verhoging van de leges voor bouwvergunningen in de toekomst en ook geld gaan rekenen voor vooroverleg hierover. Bovendien kan er 62.500 euro minder uitgegeven worden aan het onderhoud van de haven.
Het goede nieuws is volgens de wethouder dat er met ingang van 2022 wel een structureel sluitende begroting ligt. Dan krijgt de gemeente — zoals het er nu naar uitziet — zelfs iets meer binnen dan er uitgegeven wordt. Het overschot kan dan gestort worden in de reserves. Nu moet daar nog geld uitgehaald worden om alles te kunnen betalen.

Havenconcert

De genomen bezuinigingen lijken niet te leiden tot drastische maatregelen. Wel kan er nog steeds geen geld worden uitgegeven aan nieuw beleid. Zelfs geld voor een havenconcert, 4.000 euro, zit er niet in. Voor de uitwerking van het coalitieakkoord zijn in de begroting al wel reserveringen opgenomen en daarnaast is het rekeningresultaat 2017 en 2018 hiervoor bestemd.
Projecten die worden opgestart of voortgezet zijn onder andere de invulling van de Kustvisie, burgerparticipatie, aanpassingen in het Bad Vilbelpark en de nieuwbouw en renovatie van scholen. Daarnaast stelt het college voor de entree van zwembad Sijsjesberg te moderniseren. "Daarnaast is er voldoende ruimte de komende jaren te investeren in minimabeleid, veiligheid, minderhedenbeleid, jeugdzorg en het ondernemersklimaat in Huizen. Verder komen er landelijke thema's op ons af waaraan invulling gegeven moet worden, zoals de klimaatplannen en de energietransitie."

Gemeenteraad

De gemeenteraad moet de begroting nog goedkeuren en vergadert daar 31 oktober over.