KNRM maakt rigoureuze keuze vanwege interne weerstand

Vervolg voorpagina

De reddingstations Huizen en Blaricum zijn twee van de 45 reddingstations van de KNRM en tevens de drukste. Ze ontstonden in respectievelijk 2004 en 2012 vanuit de reddingsbrigades. De 185 hulpverleningen en reddingen per jaar worden uitgevoerd door 57 vrijwilligers.

"De plannen voor samenvoeging stuiten al zeven jaar op interne weerstand, waardoor dit niet van de grond komt zonder een rigoureuze keuze. Er is nu besloten tot het bouwen van een nieuw reddingstation Gooimeer met een nieuwe ploeg vrijwilligers. Bestaande en nieuwe vrijwilligers kunnen zich daarvoor aanmelden, waarna een selectieprocedure zal starten. Dat is niet alleen kostenefficiƫnter, maar levert ook een betere verdeling op van beschikbare vrijwilligers. De inzet op het Gooimeer vraagt veel tijd van de bemanningsleden. Extra vrijwilligers zijn welkom om de taken te verlichten", aldus de KNRM. Er wordt de komende tijd onderzocht wat de mogelijkheden zijn en waar het station gevestigd wordt. De KNRM is eigenaar van de boothuizen in Huizen en Blaricum en wil de verhuizing kostenneutraal uitvoeren. Het nieuwe reddingstation blijft de beschikking houden over twee reddingboten. Plan is om het nieuwe station binnen drie jaar te realiseren.
De KNRM beseft dat het een hard gelag is voor sommige mensen. "De reddingbrigades en KNRM zijn hier erg met elkaar vervlochten en we doen bijna hetzelfde werk. De reddingbrigades zijn daarnaast inzetbaar bij evenementen. Misschien is het beter dat dit ook onder KNRM-vlag wordt uitgevoerd. Daar moet nog naar worden gekeken."
De inzetbaarheid van de reddingstations in Huizen en Blaricum gaat voorlopig verder onder de bestaande structuur.