Vrijdag vrijwel droog, het weekeinde wisselvallig

Oktober lijkt deze week grotendeels uitgeregend, maar nog niet volledig. Een hogedrukzone brengt enkele droge dagen. Zaterdag passeert een front van een depressie met kans op regen en meer wind. Daarachter draait een nieuw hogedrukgebied de kraan weer dicht. De ligging ervan - noordwestelijk van de Britse eilanden - zorgt dan voor een koude noordelijke stroming.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met nu en dan zon. Het blijft wel droog. Het wordt 15 à 16 graden. Zaterdag kan het enige tijd regenen. Later ook enkele opklaringen. De zuidwestenwind trekt stevig aan tot krachtig. Met circa 16 graden in de middag is het minder zacht. Zondag ruimt de wind naar het noordwesten en neemt het iets in kracht af. De zon schijnt wat vaker, maar een enkele bui is nog mogelijk. Het kwik houdt het met een maximum van 11 graden voor gezien.

Trend na het weekeinde

Een hogedrukgebied ten noordwesten van de Britse eilanden versterkt zich. Maandag kan er nog een enkele bui vallen, gevolgd door enkele droge dagen met geregeld zon. Met een koude polaire noordelijke stroming liggen de maxima rond 10 graden met lokaal kans op nachtsvorst.

Weetje

Het langjarig gemiddelde maximum voor eind oktober bedraagt 13 graden. Met 18 à 19 graden verloopt donderdag de 24e dan ook zeer zacht. Het dagrecord voor 24 oktober bedraagt 19,5 graden in 1995. Eind oktober kan het soms nog meer dan 20 graden worden. Op 22 oktober 2006 werd het 22,1 graden. De laatste datum in het jaar dat de 20 graden werd overschreden was 30 oktober 2005.