Een schets van hoe het speelbos eruit kan gaan zien.
Een schets van hoe het speelbos eruit kan gaan zien. Foto: GNR

Speelbos moet veilige plek zijn om in de natuur te spelen

Het GNR gaat nu echt beginnen met de aanleg van een speelbos bij Sijsjesberg. Het plan werd in 2015 al ingediend en na onderzoek is dit de meest geschikte plek.

HUIZEN "Kinderen spelen tegenwoordig niet zo veel meer buiten als vroeger. De tijden zijn veranderd. Daar willen wij met het Goois Natuurreservaat (GNR) verandering in aanbrengen door speelbossen aan te leggen. We hebben er al goede ervaringen mee bij 't Laer in Laren", legt Jaap Vlaanderen uit. "We willen ook een speelbos bij de Sijsjesberg aan gaan leggen."

Die wens heeft de organisatie al in 2015 kenbaar gemaakt bij de gemeente. Toen werd dit ook opgepakt en in 2016 werd door de gemeenteraad besloten dat het GNR de grond rondom de Sijsjesberg kon aankopen en in beheer nemen. Dat was een voorwaarde van het GNR. Als volgende stap werden omwonenden geïnformeerd over de plannen. Over de locatie waren zorgen, met name vanwege de eventuele parkeerdruk en overlast van jongeren.
"Er was nogal wat weerstand in de buurt. Je kunt natuurlijk nooit weten wat er gebeurt in een auto in de schemering op een parkeerplaats, ook al heeft dat wellicht helemaal geen link met het speelbos. Het is wel begrijpelijk dat mensen zich daar zorgen over maken en als dat overlast veroorzaakt, moet dat ook zeker aangepakt worden door de gemeente en door onze boswachter", stelt Jaap.
"We hebben zorgvuldig gekeken naar de andere plekken die in aanmerking kwamen. Die hebben we bekeken op eventuele overlast, bijvoorbeeld van het effect van die auto in de schemering. Uiteindelijk blijkt Sijsjesberg de beste plek. Hier heb je ook al veel voorzieningen, zoals de parkeerplaats." Het GNR verwacht niet dat een speelbos voor veel extra drukte zal zorgen. "Dan komen mensen om te zwemmen. Wij zien vaker bezoekers in bijvoorbeeld de herfstvakantie. Dan is het speelbos een fijne plek om als gezin te bezoeken."

Basisschoolleeftijd

Het speelbos wordt echt een plek voor kinderen in de basisschoolleeftijd om in de natuur te spelen. "Er komen geen speeltoestellen. We maken gebruik van wat de natuur te bieden heeft. Bijvoorbeeld een kuil waar kinderen dan met takken een hut kunnen maken. Ook kunnen de kinderen er met water spelen. Het zijn simpele voorzieningen die een speeluitdaging bieden aan het kind." Daarnaast komen er ook plekken om te zitten voor ouders en begeleiders. "We willen een overzichtelijke plek maken waar kinderen veilig in de natuur kunnen spelen."

De omheining van het terrein van ongeveer 70 bij 60 meter wordt zo natuurlijk mogelijk. "Van boomstammen aan ijzerdraad, het zogeheten Engelse hekwerk, boomstronken of takkenrillen."

Najaar 2020

Het is wel begrijpelijk dat mensen zich daar zorgen over maken

Het Goois Natuurreservaat hoopt al voor het broedseizoen van volgend jaar, dat op 15 maart start, voorbereidende werkzaamheden te gaan doen. "Dan kunnen we na de zomer daarmee verder. Als het lukt met deze planning dan kunnen we in het najaar van 2020 het speelbos openen."