Vertrekkend waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn: 'De mensen hier zijn warm en hartelijk.'
Vertrekkend waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn: 'De mensen hier zijn warm en hartelijk.' Foto: Bob Awick

Sicko Heldoorn kijkt terug op een mooie tijd in Huizen

Sicko Heldoorn startte 12 maart 2018 als waarnemend burgemeester. Hij verving zijn voorganger, die was afgetreden na grensoverschrijdend gedrag. Hij werd benoemd voor de periode tot de fusie met Blaricum en Huizen zou zijn afgerond. "Ik vermoedde toen al dat de fusie, zoals de provincie het zich voorstelde, het niet zou worden. Ik verwachtte niet dat ze zo snel de stekker eruit zouden trekken, maar begrijp dat wel", zegt hij in zijn afscheidsinterview.

HUIZEN Het verzoek om waarnemend burgemeester in Huizen te worden, kwam bij Sicko Heldoorn en zijn partner Anja op het juiste moment. "We waren op zoek naar een huis in Friesland en Anja was net met keuzepensioen in het onderwijs. Nu konden we hier gaan wonen." Ze hadden gerekend op een wat langere periode, maar vertrekken binnenkort weer terug naar Friesland.

"Anja is al druk op zoek naar een huis. Zij doet dat samen met haar broer. De hele familie heeft verstand van bouwkundige zaken, behalve ik. Zij is er goed in, dus ik laat het aan haar over." Zelf rondt hij nog zijn laatste verplichtingen als waarnemend burgemeester in Huizen af. Als het huis gevonden is, kan de huur in Huizen worden opgezegd en start er weer een nieuwe fase. "Onze periode in Huizen is ons beiden dierbaar en als we in de toekomst het bordje Huizen zullen passeren, doet ons dat wel wat."

Met Anja had hij afgesproken dat ze naar de waarneming in Huizen weer naar Friesland zouden verhuizen. Het vertrek uit Huizen is voor Sicko (63) echter nog niet het einde van zijn werkzame leven. Hij staat er open voor om weer ergens anders waarnemer te worden. Mocht er op lange reisafstand een nieuwe baan voor hem komen, dan is dat volgens hem wel op te lossen met het huren van een appartementje in die gemeente.
Hij kijkt samen met Anja terug op een mooie tijd in Huizen. "De mensen hier zijn warm en hartelijk. Er zijn in het noorden nogal wat vooroordelen over het Gooi, dat het hier allemaal bekakt is, maar dat is in Huizen niet zo. Jessica Prins omschreef het al eens heel mooi: Laren is de P.C. Hooftstraat, Blaricum de Bijenkorf en Huizen de HEMA. Dat klopt en daar is niets mis mee. Dat past wel bij noorderlingen."

Wennen

De gemeenteraad omschrijft hij als een plezierige. "Er wordt niet op de man gespeeld. Scherpe persoonlijke tegenstellingen heb je hier niet. Natuurlijk zijn er verschillende politieke standpunten. Dat mag." De raad moest wel even wennen aan zijn strakke bestuursstijl. Vooraf maakt hij als voorzitter van de raad een lijstje van wie wat wil zeggen voordat hij de raadsleden aan het woord laat over een voorstel. "Dat was misschien even wennen, maar werkt wel goed. De meeste mensen vinden structuur wel prettig."
In de afgelopen 20 maanden hamerde hij veel voorstellen af en als hij soms iets te snel een klap gaf met zijn voorzittershamer, omdat een van de raadsleden nog wel een stemverklaring wilde afleggen, wist hij dat met humor altijd weer in goede banen te leiden.

Zichtbaar

Als we in de toekomst het bordje Huizen zullen passeren, doet ons dat wel wat

Als burgervader was hij overal te vinden. "Ik houd van koken en doe dus ook vaak de boodschappen. Mensen spreken je dan ook wel aan. Nu bijvoorbeeld dat het niet meer zo lang duurt voordat ik wegga." Veel mensen vonden dat prettig, want dat hadden ze bij voorgangers weleens gemist. Dat omgaan met mensen is voor Sicko juist een van de belangrijke en leuke dingen van zijn vak. "Ik geniet van het bezoeken van de 60-jarige huwelijken en ook dat ik op scholen mag komen en met leerlingen kan praten."
Zichtbaar was hij ook bij de brand op de Kerkstraat. "Dat hoort bij mijn vak. Als ik er niet bij had kunnen zijn, had de locoburgemeester daar moeten staan. Dat doe je voor de hulpverleners en de mensen die getroffen worden, zoals de mensen die uit hun winkel moesten vanwege de brand en bij Beau Geste werden opgevangen."

Veiligheid

Met al zijn jaren ervaring als bestuurder en ook als burgemeester heeft hij in Huizen ook weer nieuwe dingen kunnen ervaren. Zo schoof hij aan bij het overleg met bewindslieden en met collega-gemeenten die te maken hebben met radicalisering. "Huizen is de kleinste gemeente bij dit overleg en we krijgen ook extra geld van het Rijk hiervoor en investeren hier ook in. Wij zijn daardoor een voortrekker in de regio om dit samen aan te pakken. Daar ben ik blij om. Het is belangrijk dat we hier aandacht voor blijven houden. Net zoals voor ondermijning. Ook hier stelt de gemeenteraad gelukkig middelen voor beschikbaar. Je ziet aan zo'n zaak als twee weken geleden dat het ook van belang is. Achter de schermen is er hard gewerkt om zo'n inval te kunnen doen."

Botters

Met zijn interesse voor de geschiedenis van de Zuiderzeevisserij was het werken in Huizen wat hem betreft een 'cadeautje'. "Huizen moet zich richten op botters, botters, botters", zegt hij. "Dat is goud waard voor Huizen." Zelf is hij voorzitter van de IFKS, het Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen, oftewel het open Friese kampioenschap skûtsjezeilen. Wat het skûtsje is voor Friesland, moet de botter voor Huizen zijn.
Als begenadigd zeiler deed hij samen met een aantal raadsleden mee aan de laatste Taeje Bôkkesrace van de Stichting Huizer Botters. Fanatiek als hij is, probeerde hij de bemanning aan te sporen om er alles uit te halen. "Dat viel niet mee, want de gezelligheid stond voorop. Dat is ook leuk." Het werk van de Stichting Huizer Botters waardeert hij zeer. "Hoe ze met de vier boten omgaan en varen en dan ook nog de jeugdafdeling die ze hebben."
Dat hij iets heeft met die botters wordt ook meteen duidelijk als je hem vraagt naar zijn lievelingsplek in het gemeentehuis. "Dat is bij de miniatuurbotter in de raadzaal", zegt hij direct. Hij zette zich er persoonlijk voor in om het beschadigde model op te laten knappen, dat nu trots in de raadzaal laat zien dat Huizen iets met botters heeft.
Zijn achtergrond als zeiler met een groot netwerk deed de wethouders ook besluiten hem naar voren te schuiven om een aanpak te bedenken voor de waterplantenproblematiek in het Gooimeer. Vorige week overhandigde hij zijn visie daarop aan het college. "Het is nu aan het college en de gemeenteraad wat men van dat advies wil overnemen."

Nieuwe burgemeester

Sicko kent de nieuwe burgemeester Niek Meijer al vanuit zijn tijd dat hij burgemeester in Assen was. "We hadden allebei een circuit in onze gemeente. Dat bond ons. Als het Rijk weer eens met een milieumaatregel kwam waar met die circuits geen rekening was gehouden, dan trokken we samen op. In die tijd was er geen sprake van Formule 1-racen, dus was er ook geen concurrentie."
Nu de Formule 1 weer terugkeert in Nederland start de oud-burgemeester van Zandvoort 13 november in Huizen.

"Huizen krijgt met Niek Meijer een geweldige burgemeester", zegt Sicko. "Wij hebben dezelfde ideeën over hoe je een burgemeestersfunctie invult. Ook hij houdt ervan onder de mensen te zijn en dat waarderen de mensen in Huizen. Hij pakt het hier vast warm op en ik hoop dat hij ook van boodschappen doen houdt", besluit hij lachend.