Wonen in het water kent Huizen al, maar de raad wil er nu even niets van weten.
Wonen in het water kent Huizen al, maar de raad wil er nu even niets van weten. Lezersfoto: John Griffioen

Gemeenteraad stelt begroting 2020 met weinig vuurwerk vast

De gemeenteraad heeft vorige week donderdag de begroting voor 2020 goedgekeurd. Ruim 98 miljoen euro kan daardoor volgend jaar worden uitgegeven.

HUIZEN De gemeenteraad stemde unaniem voor de begroting, met een enkele kanttekening van ChristenUnie en GroenLinks in verband met de bezuinigingen en van Dorpsbelangen Huizen in verband met de verhoging van de ozb en de rioolheffing.

Een beetje vuurwerk op de avond kwam van ChristenUnie, die de coalitie verweet van het eigen programma af te wijken. Omdat er de komende jaren toch weer bezuinigd moet worden, besloot het college namelijk te korten op de regeling voor chronisch zieken. Voorheen gold die voor inkomens die onder de 130 procent van het minimumloon zitten. Vanaf volgend jaar wordt er gekeken naar het gezinsinkomen en dat mag maar 120 procent zijn van de bijstandsnorm.
"Wij vragen ons af: hoe rechtvaardig is het om op deze groep te bezuinigen? Laten we de sterkste schouders ook echt de zwaarste lasten dragen?", was de vraag die Wessel Doorn namens ChristenUnie stelde. Hij vroeg het college de maatregel te schrappen en het geld bijvoorbeeld te halen uit het positieve begrotingsresultaat dat eraan zit te komen in 2019.

Wethouder Maarten Hoelscher wilde daar echter niets van weten. Hij legde uit dat chronisch zieken die in de regeling blijven vallen wel alles kunnen blijven krijgen dat nodig is. Het gaat immers om maatwerk. "Als we deze maatregel niet nemen, kunnen we het straks niet meer betalen."
Dat was uiteindelijk reden voor ChristenUnie om met de steun van GroenLinks een voorstel in te dienen om in plaats van deze bezuiniging door te voeren de onroerendzaakbelasting (ozb) niet met 2,4 procent maar met 10 procent te verhogen. "Zo dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten en niet een kwetsbare groep." Transparant Huizen kon hier ook mee instemmen, maar uiteindelijk waren er maar 6 stemmen voor en 19 stemmen tegen.

Havenconcert

Tijdens de vergaderingen werden meerdere voorstellen ingediend. Onder andere om de 4.000 euro die gevraagd werd voor het Havenconcert in 2020 toch te geven. Het college had aangegeven dat hier geen geld meer voor was. Met uitzondering van Dorpsbelangen Huizen stemde de rest van de raad in met dit voorstel. Het geld hiervoor moet uit de pot voor nieuwe evenementen worden gehaald.

Pop-up Herberg

Gemeenteraad wil wel geld uitgeven aan Havenconcert

Verder stemde de gemeenteraad unaniem in met een voorstel om de Pop-up Herberg een plek te gunnen in het oude postkantoor aan de Kerkstraat. Dit pand is van de gemeente en staat leeg en wordt op termijn betrokken bij de herontwikkeling van de Blokkerpanden. Hier moet een supermarkt komen met woningen. Veel partijen liepen al vooruit op de discussie hoe het pand eruit moet gaan zien als die plannen werkelijkheid gaan worden. Wethouder Roland Boom liet weten daar nog weinig over te kunnen zeggen. De gemeente is nog in overleg met de projectontwikkelaar die een en ander wil gaan realiseren. Hij gaf alvast wel een winstwaarschuwing: binnen het bestemmingsplan mag tot 16 meter hoog gebouwd worden.
Op zich staan deze ontwikkelingen het gebruik voor de Pop-up Herberg niet in de weg. Er heeft zich echter wel een huurder aangemeld voor de ruimte. De wethouder wilde daarom wel de vrijheid om dan eventueel naar een ander pand te kijken. Na enige discussie kreeg hij die uiteindelijk wel.

Theaterroute

De gemeenteraad stemde ook in met een voorstel om Theaterroute Huizen te steunen bij haar zoektocht naar verrassende locaties. Ook hier werd het oude postkantoor als mogelijke locatie genoemd om te oefenen. Daarnaast werd gevraagd om het gemeentehuis beschikbaar te stellen voor een optreden. Een wens is ook om de Silverdome te strikken. De gemeente gaat nu samen met de productieleider van de theaterroute praten met de eigenaar van dit pand.

Bouwen in het water

Als klap op de vuurpijl trok Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen in de tweede ronde van het debat over de begroting nog een verrassend voorstel uit de hoge hoed. Hij werd hierbij ondersteund door GroenLinks. Deze partijen willen dat de gemeente een onderzoek gaat instellen naar de mogelijkheid voor woningbouw in het Huizense deel van het Gooimeer. Hiermee zou het tekort aan woningen kunnen worden opgelost. De kosten voor dit onderzoek zouden gedekt kunnen worden uit het budget van de Kustvisie. Hij liet een prachtig plaatje zien van hoe het er in Rotterdam uitziet en stelde zelfs voor dat hier wellicht dan een reddingstation van de KNRM met de reddingsbrigade kan komen.
Het voorstel was een schop tegen het zere been van diverse partijen. Vooral het punt dat er net een uitgebreid participatietraject achter de rug is voor de ontwikkelingen aan de kust werd veel naar voren gebracht. Daar is veel tijd aan besteed en dan kun je zo'n voorstel er niet zo opeens doorheen gaan fietsen, aldus Karin van Werven van D66. Rutger Rebel vond dat met dit voorstel de participanten terecht zouden kunnen denken: wat is hier aan de hand. "Worden die wel serieus genomen als wij er nu nog even een torenflatje van 20 hoog naar binnen schieten." Stef van der Pas van de PvdA vond het in het kader van de participatie 'een ongelukkig moment' om zo'n voorstel nu in te dienen, al prees hij de out-of-the-boxgedachte. Wethouder Roland Boom liet namelijk weten dat in december het voorstel over de Kustvisie verwacht wordt. Na een schorsing, waarin ook nog een heftige discussie plaatsvond tussen indieners Leefbaar Huizen en GroenLinks, werd het voorstel ingetrokken en keerde de rust weer terug in de raad.

Sijsjesberg

Tijdens deze vergadering werd ook het voorstel behandeld voor een verbouwing van onder andere de entree van zwembad Sijsjesberg. In het voorstel wordt aangegeven dat de toegangskaartjes duurder worden om de lasten te kunnen blijven dekken, maar hoeveel staat in de geheime bijlagen.
Wethouder Roland Boom liet naar aanleiding van vragen van diverse partijen weten dat een toegangskaartje voor zwembad Sijsjesberg volgens de inschattting van de gemeente hooguit 10 tot 15 procent duurder wordt. Een aantal raadsleden pleitte ervoor om te kijken of het dan dichter bij de 10 procent verhoging kan worden gehouden.
Een los toegangskaartje kostte afgelopen seizoen € 5,50. Daarmee is de entreeprijs voor het gebodene volgens de wethouder aan de lage kant, vergeleken met andere baden. Zelfs met de prijsstijging zou de prijs volgens hem nog aan de lage kant blijven.