Sebastiaan achter de funduscamera.
Sebastiaan achter de funduscamera. Foto: Bob Awick

Meer oogzorg bij Pearle door nieuwe oogapparatuur

HUIZEN "Nee, het is helemaal niet eng", zegt opticien Sebastiaan van der Vliet van Pearle opticiens. Hij vertelt dat de funduscamera een foto maakt van de binnenkant van het oog en dat dat zo klaar is. "We hoeven niet eens te druppelen, het lijkt op een gewone foto", legt hij uit. Met de mogelijkheid om een speciale oogfoto te laten maken, springt Pearle in een gat in de markt.

Mensen met oogproblemen lopen vaak tegen een wachtlijst aan bij het ziekenhuis. Maar nu kunnen mensen dus ook terecht bij hun opticien in de winkelstraat om een foto van het oog te laten maken. Het onderzoek in de winkel is preventief en de foto wordt door specialisten - oogarts en optometrist - beoordeeld. "We doen heel veel onderzoeken. We maken twee foto's per oog en kunnen daarbij heel goed de oogzenuw en bloedvaten zien. Handig voor bijvoorbeeld mensen waarbij oogziektes in de familie voorkomen. Ook kunnen we kijken of er sprake is van staar. En we zien of er eventuele bloedingen zijn. Patiënten met diabetes moeten ook vaak op controle komen en zij kunnen kiezen om hiervoor naar de Pearle winkel te komen."
Bij Pearle beloven ze dat alle klanten snel worden geholpen. En er zijn spoedspreekuren. Sebastiaan legt uit dat de opticiens de foto maken maar dat de beoordeling niet bij hen ligt. "Wij doen de eerste screening en bepalen of we de foto's wel of niet doorsturen naar de oogarts. We hebben hele korte lijnen met bijvoorbeeld de huisartsen, die op basis van onze foto's eventueel kunnen doorverwijzen naar een specialist." Met de nieuwe werkwijze biedt Pearle iets geheel nieuws aan in de regio. "Wij hopen hiermee snel problemen te kunnen detecteren. Je krijgt maar één set ogen en wij vinden het belangrijk dat je daar zorgvuldig mee omgaat."

Pearle opticiens is te vinden aan de Voorbaan 3 in Huizen.