Ewoud Doyer en Wendy van Noppen van de Historische Kring Huizen hebben sinds hun kindertijd al iets met geschiedenis.
Ewoud Doyer en Wendy van Noppen van de Historische Kring Huizen hebben sinds hun kindertijd al iets met geschiedenis. Foto: Carin van den Berg

Historische Kring Huizen 40 jaar

De Historische Kring Huizen bestaat 40 jaar. Dat jubileum wordt groots gevierd. Ewoud Doyer en Wendy van Noppen vertellen over hun betrokkenheid bij lokale geschiedenis.

HUIZEN Historische Kring Huizen bestaat 40 jaar en dat viert de vereniging groots. Onder andere met een speciale Huizer Courant en een speciale uitgave van verenigingsblad De Ratel. Voorzitter Ewoud Doyer en Wendy van Noppen, eindredacteur van het verenigingsblad, vertellen over hun liefde voor lokale geschiedenis.

"Mijn grootvader kon altijd goed verhalen vertellen. Daar is mijn interesse voor het verleden gewekt", vertelt Wendy. Ze is al vanaf het begin bij de historische kring betrokken.
Ewoud is er nog niet zo lang bij. "Ik ben in 1997 in Huizen komen wonen. Ik was benieuwd naar de geschiedenis van de naam van mijn straat, ging op onderzoek uit en kwam zo bij de historische kring uit. Twee jaar later ben ik lid geworden. Ongeveer vijf jaar geleden had de kring een nieuwe voorzitter nodig en ik kon dat toen ook met mijn werk combineren."
Ook school speelt een belangrijke rol bij hun liefde voor geschiedenis. Ewoud: "Ik volgde een extra programma op de montessorischool om voldoende uitdaging te hebben. Daar waren aardrijkskunde en geschiedenis een groot deel van en dat vond ik fantastisch." Wendy: "Het hoofd van de basisschool waar ik naartoe ging kon prachtige verhalen vertellen en de geschiedenisleraar van de middelbare school zelfs nog beter."

Uiteindelijk zetten ze zich nu mede hierdoor in om de doelstellingen van de Historische Kring Huizen uit te dragen. Die gaan over de belangstelling voor geschiedenis en cultuur van Huizen en omstreken en het behoud en het onderzoek van monumenten en documenten van geschiedenis, kunst en cultuur van de Huizer gemeenschap. De ruimte van de Historische Kring Huizen in het Huizer Museum heeft daarom prachtig op maat gemaakte kasten waar honderden mappen met die geschiedenis staan.
"De historische kringen in de regio zijn allemaal zo rond veertig jaar geleden ontstaan. Dat werd door de Stichting Tussen Vecht en Eem gestimuleerd", legt Wendy uit. Zelf was ze bij de bijeenkomst hierover aanwezig en werd vanaf het begin lid van de Historische Kring Huizen. "Veel mensen van het eerste uur komen nu op leeftijd, dus is het goed om nu het jubileum te vieren. Nu kunnen we die verhalen nog allemaal vertellen." Dus werd er hard gewerkt aan een speciale Huizer Courant die in een oplage van 7.000 nummers onder leden en in het centrum en het gebied eromheen werd verspreid. Ook kwam er een dik nummer van De Ratel uit in kleur. Daarnaast zijn er diverse activiteiten georganiseerd. "Op 2 november hadden we een speciale kindermiddag gepland. Helaas waren er weinig aanmeldingen, dus hebben we die geannuleerd. Werken aan binding met de jeugd is iets waar we in de toekomst mee aan de slag moeten. Misschien door middel van educatie via het Huizer Menu", zegt Ewoud.
Wel succesvol, en met een grote opkomst, was de speciale avond afgelopen vrijdag. Een hoogtepunt was de verkiezing van het dorpslied. "Een idee van Klaas Schipper van onze dialectwerkgroep. Een echt Huizer lied is er namelijk niet", licht Ewoud toe. De jury onder leiding van Janny Bakker had het moeilijk met twee heel goede nummers. Uiteindelijk werd gekozen voor 'Ik hou van Huizen' van Janine van der Hulst-Veerman op de melodie van 'Ik hou van Holland' uit 1937. Het jubileumprogramma wordt afgesloten met een ledenavond op 21 november.