Het jubileum werd gevierd met 'De Juf, de Bakker en de Dominee', die bekende liederen van toen zongen.
Het jubileum werd gevierd met 'De Juf, de Bakker en de Dominee', die bekende liederen van toen zongen. Foto: Bob Awick

Protestants Christelijke Ouderenbond in Huizen viert 35-jarig jubileum

Martha van Manen is inmiddels drie jaar voorzitter van de Protestants Christelijk Ouderenbond. Zij vertelt wat de 35-jarige vereniging allemaal doet in het belang van ouderen.

HUIZEN De Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) in Huizen heeft gisteren haar 35-jarig jubileum gevierd met een speciale voorstelling in 't Visnet. De bond die de belangen behartigt van een grote groep ouderen in de gemeente Huizen groeit de laatste jaren nog steeds. "Er komen zeer regelmatig nieuwe leden bij, al vallen er natuurlijk ook mensen af. Inmiddels hebben we 540 leden en 50 vrijwilligers die alles draaiend houden. Daar ben ik heel blij mee", zegt voorzitter Martha van Manen (72).

Zelf werd ze zo'n 12 jaar geleden lid. "Het werd me gevraagd. Zoveel kostte het niet en dan krijg je een leuk blad. Dus heb ik het gedaan. Maar er zijn ook heel veel activiteiten. De eerste twee jaar ben ik nergens naartoe gegaan. Ik had het te druk met andere activiteiten. Op een gegeven moment werd ik gevraagd als bestuurslid. Na 4 jaar in het bestuur te hebben gezeten, ben ik ruim drie jaar geleden voorzitter geworden."
Het lidmaatschap van de PCOB in Huizen kost 35 euro per jaar voor één persoon en echtparen betalen 55 euro. "Dat heb je er al uit als je twee keer mee gaat eten", roept Theo, de man van Martha, uit de hoek van de kamer. "Hij is ook lid geworden vanwege dat eten", zegt Martha lachend. Theo: "Je kunt twee keer in de maand mee-eten in de Pastorie. Dan krijg je een driegangenmaaltijd en de kok kan echt uitstekend koken. In een restaurant betaal je daar zeker het dubbele voor, dus heb je je lidmaatschap er zo uit." Martha: "Je krijgt er ook nog een glaasje drinken bij. Deze activiteit is deze twee avonden alleen maar toegankelijk voor leden van de PCOB."
Dat is een uitzondering. De Protestants Christelijke Ouderenbond is landelijk namelijk samengegaan met de Katholieke Ouderenbond (KBO). Het tijdschrift dat de leden krijgen is dan ook van deze beide bonden. Lokaal behouden de bonden echter hun eigen identiteit en activiteiten. Wel organiseren de bonden in Huizen samen vier keer per jaar een themamiddag over een onderwerp dat ouderen aanspreekt. "En op de eerste vrijdag in oktober vullen we gezamenlijk het programma in voor de Nationale Ouderendag in Huizen." Ook heeft de KBO zich aangesloten bij de acht busreizen die het PCOB per jaar organiseert voor de leden van beide bonden. "Veelal gaan we met twee bussen. Niet iedereen gaat mee, maar sommige mensen boeken aan het begin al meteen alle acht de reizen. Vaak gaan ouderen niet meer op vakantie en dan is dit een mooie gelegenheid om eropuit te gaan." Met de bus gaat altijd iemand mee met een EHBO-diploma. "Je reist toch met een kwetsbare doelgroep. Dan is het fijn om zo iemand er bij te hebben."

De gemiddelde leeftijd van de leden is 78 jaar. "Je mag al lid worden vanaf je vijftigste. Maar we hebben maar een paar leden in die leeftijd. Daarnaast zijn er een aantal in de 60. Je ziet dat de leden steeds ouder worden en er weinig jongeren van onderop komen. Mensen zijn vaak nog druk met werk. Pas als ze stoppen krijgen ze tijd voor dit soort dingen."
De bond speelt een grote rol als het gaat om eenzaamheid bij ouderen. "Er is genoeg te doen, ook bij ons, maar mensen moeten wel die drempel over. Als ze die over zijn, dan is het geen probleem. Er liggen bij onze activiteiten informatiesetjes klaar. Ik moedig leden altijd aan om deze mee te nemen en in hun omgeving aan mensen te geven die mogelijk lid willen worden. Zelf ga ik vaak ook langs bij nieuwe leden. Dan krijg je meestal hele verhalen te horen. Een luisterend oor is vaak al genoeg", zegt Martha.
Binnen de PCOB is ook een lief-&-leedcommissie. "Als iemand ziek is of er is een jubileum, dan sturen we een kaartje. Als mensen zelf niet meer kunnen komen, dan vragen we of ze het leuk vinden als er iemand langskomt voor een kopje koffie en een praatje. Hiervoor is een bezoekgroep in het leven geroepen. Naast het bestuur zijn er vrijwilligers voor de redactie van de maandelijkse nieuwsbrief en het jaaroverzicht, de bezorgers en een groep met de naam Met elkaar die de maandelijkse koffieochtenden in de Brassershoeve en de maaltijden in De Pastorie organiseert. De reiscommissie regelt de busreizen en de activiteitencommissie de themamiddagen. We hebben heel veel vrijwilligers en daar ben ik echt blij mee en dankbaar voor. Je kunt op ze rekenen en zonder deze mensen zouden we niet kunnen doen wat we allemaal doen."

Daarnaast behartigt de bond dus belangen van ouderen. In Huizen doet ze dat in het Contactorgaan Ouderen Huizen dat twee keer per jaar met de wethouder overlegt. "We hebben landelijk en lokaal daarvoor speerpunten: wonen, welzijn en zorg; veiligheid; koopkracht; digitalisering en zingeving." De bond maakt zich sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar. "Dat omzien naar elkaar vind ik persoonlijk heel belangrijk. Als ik zie hoe mensen genieten van onze activiteiten, dan word ik daar heel blij van."

Meer informatie via pcob.nl of bij Martha via 035-5242371.