Samen op weg naar de finish met 'Kansen voor Jongeren'.
Samen op weg naar de finish met 'Kansen voor Jongeren'. Foto: Bob Awick

Gemeentelijke aanpak om jongeren aan baan te helpen

Sommige jongeren hebben moeite met het vinden van werk. De gemeente wil hen graag op weg helpen en is daarom met het project Kansen voor Jongeren gestart.

HUIZEN Bij Coronel Kartracing vond maandagmiddag - met een kartwedstrijd - de aftrap plaats van het actieplan jeugdwerkloosheid Kansen voor Jongeren, een gemeentelijke aanpak om de werkloosheid onder jongeren tot 27 jaar aan te pakken en hen te helpen bij het vinden van een baan en/of opleiding.

Het blijkt dat bij veel jongeren (tot 27 jaar) met een uitkering sprake is van gestapelde problematiek. Door de wijziging in de Wajong-uitkering komen meer jongeren met een licht verstandelijke handicap terecht bij de gemeente. Daarnaast heeft 54% van alle jongeren die zich melden geen startkwalificatie (het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op duurzaam geschoold werk in Nederland, red.). Ook zien gemeenten dat er steeds meer jongeren een beroep doen op de Wmo. Er is op dit moment onvoldoende inzicht of deze jongeren werken, werk nodig hebben of de weg ernaartoe kennen.
Kansen voor Jongeren wil binnen vier jaar 254 jongeren (met of zonder uitkering) aan werk te helpen zodat zij economisch zelfredzaam worden. "En mocht dat (op korte termijn) nog niet lukken dan gaan we voor sociale zelfredzaamheid voor deze jongeren, zodat ze zelfstandig kunnen functioneren in onze complexe maatschappij", aldus de Huizer wethouder Bert Rebel, die ook namens zijn collega's van de BEL-gemeenten sprak. Hij deed ook een oproep aan werkgevers zich te melden en hun bereidheid te tonen deze jongeren een kans te geven. "Zonder werkgevers gaat het niet lukken. We hebben een mooie voucherregeling voor de werkgevers, die in drie jaar kan oplopen tot 4.500 euro."

En hoewel het project maandag pas officieel van start ging, is daarmee in mei dit jaar al een begin gemaakt. En niet zonder succes. Jongerencoach Khalid, die wekelijks contact heeft met de jongeren, vertelt dat inmiddels 42 jongeren weer zicht hebben op een baan of zelfs binnenkort weer gaan studeren, vaak in combinatie met werk. Rebel: "Deze resultaten zijn hoopgevend voor de doelstellingen die we voor ogen hebben; we zitten op schema. We hopen echt dat dit plan succesvol zal zijn bij het vinden van een baan, of, als dat op dit moment het beste past, een opleiding."

Contactpersoon

Elke jongere krijgt een vaste contactpersoon: jongerencoaches die hen begeleiden vanuit Zicht op Werk. Zij onderhouden wekelijks contact met de jongeren. Dat kan via een gesprek, maar ook via communicatiekanalen zoals telefoon, WhatsApp of e-mail. "De persoonlijke situatie van de jongeren komt in die gesprekken aan bod met als doel het in kaart brengen van kansen, verwachtingen, wensen, belemmeringen, vragen en mogelijkheden. Vervolgens wordt er een Plan van Aanpak ontwikkeld en als het nodig is, zorgt de jongerencoach voor een trainingsprogramma."

Er wordt gewerkt met het programma Get Real, een vijfweekse training - tweemaal per week - die gericht is op het werken aan zelfvertrouwen en empowerment. De training wordt afgesloten met een persoonlijkheidsplan. De kartwedstrijd symboliseert het traject. De wethouder van Huizen besloot dan ook met de woorden: "We gaan samen op weg naar de finish, een race naar werk of opleiding, een race naar zelfredzaamheid; de HBEL-gemeenten ondersteunen de jongeren graag."



Rebel: We hebben een mooie voucherregeling voor werkgevers