'Boten bij de Vis' is na zaterdag niet meer te zien. Foto: Huizer Museum
'Boten bij de Vis' is na zaterdag niet meer te zien. Foto: Huizer Museum Foto: Huizer Museum

Open huis op laatste dag 'Boten bij de Vis'

Zaterdag 23 november van 14.00 tot 16.00 uur houdt het museum open huis.

Op de laatste dag van de tentoonstelling ‘Boten bij de Vis’ is deze gratis te bezoeken tijdens ons open huis. Grijp je kans, want daarmee is ook de tentoonstelling ‘Van Bot naar Pot’ over de Huizer Eksafperiode vrij toegankelijk.

Door het afsluiten van de Zuiderzee (tentoonstelling 'Boten bij de Vis') moesten Huizer vissers op zoek naar andere inkomsten. Velen vonden nieuw werk in door de overheid gestimuleerde industrie en werden omgeschoold. Zo ook bij aardewerkfabriek Eskaf, die zich vestigde in wat nu de Haven van Huizen is (tentoonstelling 'Van Bot naar Pot').

Veranderende tijd

Door de tentoonstellingen na elkaar te bezoeken, krijgt men een goed beeld van de veranderende tijd. Om het simpel te zeggen: een visje vangen is toch wel iets anders dan een potje bakken. Beide tentoonstellingen lopen naadloos in elkaar over en geven een beeld van het bestaan tijdens het interbellum. Hoe het buitenleven verruild werd voor een fabrieksleven.

Toen er in het hele land in de aardewerkproductie gestaakt werd voor betere arbeidsomstandigheden (1928), spinde Huizen daar garen bij. Bij Eskaf werd niet gestaakt, men was goed voor haar medewerkers. Eskaf werd ook wel de Rode Fabriek genoemd. Iedereen verdiende evenveel: mannen, vrouwen, modelleurs en schilders. De directie zag handel in de stakingen elders in het land. Zo lag in Gouda de fabriek stil, dus werd er in die tijd bij de Huizer Eskaf ‘Gouds aardewerk’ geproduceerd.

Aardewerkwetje

Omdat men bang was voor de import van buitenlands aardewerk werd in 1928 het Aardewerkwetje in de Tweede Kamer besproken. Dit wetje hield in dat er een tijdelijke verhoging van het invoerrecht op porselein en tegels moest komen om zo de eigen productie te beschermen.
Velen waren bang voor represailles van andere landen en het wetje werd onderuitgehaald door een monsterverbond van kapitalisten, antipapisten (de CDU) en socialisten.

De katholieken hielden echter een protestbijeenkomst in de Limburgsche Kunstkring aan het Vrijthof in Maastricht. Op 15-03-1928 staat in de krant: "De museumcommissie van het Stedelijk Museum houdt na afwijzing van de wet een tentoonstelling van schitterende keramische kunst van de grootste fabrieken in het geheele land."

Dit en nog veel meer bijzonders is te ontdekken in de tentoonstellingen. We raden aan om ook de tijd te nemen voor de bijzondere filmpjes en interviews die te zien zijn.

Openingstijden op andere dagen: dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.