Burgemeester Niek Meijer, hier op het balkon bij zijn werkkamer in het gemeentehuis, heeft er zin in.
Burgemeester Niek Meijer, hier op het balkon bij zijn werkkamer in het gemeentehuis, heeft er zin in. Foto: Bob Awick

Niek Meijer: 'Dienstbaarheid is een mooi werkwoord'

Niek Meijer is woensdag 13 november geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Huizen. Hij heeft er zin in en voelt zich hier welkom. Met zijn vrouw Janny wil hij zich onderdompelen in de samenleving. Hij is besluitvaardig en wil ook nadrukkelijk een burgervader zijn: aanraakbaar, zichtbaar en vooral ook genietend. Fouten zal hij zeker maken en die zal hij dan ook erkennen. Hij houdt van transparantie en zal nooit liegen.

HUIZEN "Ik neem liever een besluit dat achteraf misschien niet goed is geweest, dan geen besluit", is een opmerking die nieuwe burgemeester Niek Meijer aardig lijkt te typeren. "Als je het maar kunt uitleggen. Ik zal ook nooit liegen. Misschien weleens informatie geven die achteraf niet blijkt te kloppen, maar als ik daar dan achter kom, ben ik de eerste die dat zal toegeven."

Niek Meijer valt meteen met de deur in huis bij dit interview, zodat duidelijk is dat hij transparant is. "Ik wil hier op vergelijkbare voet verder gaan als burgemeester zoals ik dat deed in Zandvoort", legt hij verder uit. Hij noemt dan met name het burgervaderschap. "Aanraakbaar, zichtbaar en vooral ook genietend van de samenleving. Ik heb er zin in!"

Iets anders

Inmiddels is Niek wel gepokt en gemazeld als burgemeester. In 2005 begon hij in Wognum. Dat ging niet zomaar. Daar was een heel proces aan voorafgegaan. Hij was meester in de rechten, voornamelijk in het privaatrecht. Na 16 jaar werkzaam te zijn geweest als jurist en partner bij advocatenkantoren wilde hij iets anders. Maar wat?

"Ik wist al niet wat ik wilde gaan studeren. Ik had rechten gekozen omdat je daar alle kanten mee op kan en dat blijkt ook wel. Je leert onder andere systematisch analyseren, hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Als advocaat keek ik vaak naar de mens achter de zaak. Daar zaten immers de problemen en door die op te lossen kom je verder dan met alleen maar een strafzaak. Op een gegeven moment haalde ik daar geen plezier meer uit, ik kreeg er geen energie meer van."

Hij sprak erover met vrienden en een van hen opperde het burgemeesterschap. "Dat leek mij niets, maar hij vroeg of hij mocht uitleggen wat het inhield. Hij bleek wel gelijk te hebben. De volgende vraag was: hoe dat te bereiken? In 1998/1999 was ik 1,5 jaar raadslid in de gemeente Leerdam. Ik ben daar vroegtijdig gestopt. Het gaf veel spanning. Dat is een heel moeilijk besluit geweest, want ik had mij voor vier jaar gecommitteerd. Ik bleek uiteindelijk meer een bestuurder dan een politicus."

Ik zeg altijd: de samenleving draait in het weekeinde en daar wil ik bij zijn

Solliciteren

Hij overlegde zijn ambities met zijn vrouw Janny. Ze zouden er samen voor gaan. Niek solliciteerde 1,5 jaar lang op diverse burgemeestersposten, maar zijn gebrek aan ervaring als politiek bestuurder bleek een spelbreker. "Ik had wel allerlei andere bestuursfuncties vervuld. Het solliciteren trok een zware wissel. Het kostte veel energie. Daarom hadden we besloten daarmee te stoppen. Ik zou nog twee sollicitaties afronden. De een-na-laatste werd het. De gemeenteraad van Wognum gaf mij als onervaren iemand het vertrouwen om daar in 1 en 3/4 jaar een herindelingsproces goed af te ronden. Daar ben ik heel dankbaar voor."

Na zijn tijd in Wognum werd hij waarnemend burgemeester in Ouder-Amstel en vervolgens twaalf jaar in Zandvoort. In die tijd ruilde hij ruim twee weken van baan met de Blaricumse burgemeester Joan de Zwart-Bloch en leerde zo al de regio kennen. Omdat hij in Zandvoort niet meer zijn meerwaarde zag als burgemeester, wilde hij daar niet meer verder voor een derde termijn. Een sabbatical was het idee. Die duurde echter maar kort, want de vacature in Huizen kwam voorbij en hij besloot te solliciteren.

Onderdompelen

Zijn komst in Huizen voelt warm. "Ik voel me heel welkom. Bij de sinterklaasintocht zijn er heel wat mensen geweest die zeiden: 'Fijn dat u er bent. Welkom in Huizen'. Dat hoeven ze niet te zeggen. Het gevoel dat ik al had tijdens de sollicitatie klopt." Samen met zijn vrouw Janny wil hij zich onderdompelen in de Huizer gemeenschap. "In zo'n eerste periode moet je het een beetje ondergaan. Daarna gaan de accenten wel komen. Die zie ik nu al een beetje."

Bij het burgemeesterschap in Huizen zal ook zijn vrouw Janny betrokken zijn, net als bij eerdere burgemeesterschappen. "Daar voelen we ons beiden prettig bij. Bovendien kunnen we elkaar dan ook vaker zien. Ik zeg altijd: de samenleving draait in het weekeinde en daar wil ik bij zijn. Het burgemeesterschap is sowieso hard werken. Daar houd ik van en ik krijg er ook veel voor terug. Het is fijn om dat met Janny te kunnen delen. Zij voegt ook echt iets toe. Ze is veel spontaner dan ik, onthoudt veel beter wie wie is. Ze heeft een ontspannen, gezellige flair. Ik vind dat mooi om te zien. Als we met zijn tweeën ergens zijn, is er ook een andere dynamiek dan als ik er alleen ben."

Het paar heeft twee kinderen, Karsten (32) en Marlijn (29). "We zijn ook net negen maanden opa en oma van een kleindochter. Dat schiet er nu wel een beetje bij in", zegt Niek. De kinderen gaan al langer hun eigen weg en hij hoopt dat ze na de verhuizing naar Huizen daar ook regelmatig de weg naartoe zullen vinden. De 10-jarige Engelse springer Mack verhuist wel mee. Het burgemeesterspaar kan in de toekomst al wandelend met de hond worden gespot.

Genieten

"Ik heb er zin in om me onder te dompelen in de Huizer gemeenschap. Er zijn hier veel vrijwilligers actief. Dat vind ik echt het cement van de samenleving en ik hoop daar echt van te kunnen gaan genieten." Hij beseft dat daar ook weleens verdrietige dingen bij komen kijken. "Ik ben een burgemeester die ook bij mensen langsgaat als zich heftige zaken hebben afgespeeld, persoonlijk drama en leed. Als mensen dat tenminste willen. Soms weet ik ook niet wat ik dan moet zeggen, maar het is mooi om te zien dat mensen het waarderen als je alleen al naar ze luistert."

Verder is hij een groot fan van participatie. "We gaan samen zoeken wat hier past. Daar zullen we ongetwijfeld ook wel fouten bij maken, maar daar leren we dan van." Als portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid wil hij ook graag knopen doorhakken. Dan is het wel lastig als je afhankelijk bent van andere partners. "Ik hoop dat we in de komende jaren meer in de openbaarheid kunnen komen met de strijd tegen ondermijning, samen met partners als de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst. Ik denk namelijk dat dit onze kracht is."

Wat betreft de gemeentelijke organisatie moet hij zich nog goed verdiepen in alle dossiers. Hij begrijpt wel dat er een wond is ontstaan in verband met de integriteit. "Het is nu belangrijk om de tijd te nemen om te laten zien dat we op de goede weg zijn. Van wat ik er van weet, denk ik namelijk wel dat we op de goede weg zijn. Het is wel goed om het er over te hebben. Een gemeentelijke organisatie zal namelijk altijd in beweging zijn, want de samenleving verandert ook. Vanuit dienstbaarheid zal een bestuur moeten handelen en laten zien wat het waard is."

Dienstbaarheid

Dat woord 'dienstbaarheid' zit in zijn hart en onderbuik en is een belangrijke drijfveer. "Ik denk dat ik dat met de paplepel ingegoten heb gekregen. Het is een mooi woord. Een werkwoord dat vraagt om een luisterend oor, dingen die je mee moet nemen, open en eerlijk zijn. Daarbij hoort ook dingen benoemen. Heel veel dingen zijn geregeld met processen. Die zijn voor 95 procent goed, maar voor die andere 5 procent moet je dienstbaar meedenken. Zo kun je efficiënt zijn met je financiën en het beste bereiken voor de mensen."