Er was voor een muzikaal onthaal gezorgd bij de bespreking van de conceptcultuurnota door de betrokken mensen.
Er was voor een muzikaal onthaal gezorgd bij de bespreking van de conceptcultuurnota door de betrokken mensen. Foto: Bob Awick

Snel starten met cultuurplatform en cultuurnota aanscherpen

Ruim een jaar geleden nam een raadswerkgroep, bestaande uit raadsleden uit alle politieke partijen, het initiatief om op 22 november 2018 een raadspodium te houden. Van betrokkenen wilde zij horen wat er speelt en leeft op het gebied van cultuur. Vervolgens besloot deze raadswerkgroep zelf een nieuwe cultuurnota te maken. De conceptversie werd afgelopen donderdag besproken met de mensen die in Huizen bij kunst, cultuur en erfgoed betrokken zijn.

HUIZEN "Cultuur verbindt omdat het de interactie tussen mensen uit alle lagen van de samenleving bevordert. Het geeft mensen uit Huizen de kans om elkaar te ontmoeten en te participeren in de Huizer samenleving. Cultuur draagt ook bij aan meer zelfvertrouwen, ontplooiing, het ontdekken en uitbouwen van talenten en het uitdrukken van meningen en waarden. Zo levert cultuur een bijdrage aan het bevorderen van de sociale samenhang in de gemeente en aan de leefbaarheid van wijken en buurten", zo begint de conceptcultuurnota.

Deze conceptcultuurnota gaat gelden voor 2020 tot en met 2023. Er zijn onder andere tien ambities in genoemd die in 2023 zouden moeten zijn gerealiseerd. Deze tien ambities werden afgelopen donderdag besproken met alle betrokkenen. De meeste hadden een jaar eerder tijdens het raadspodium al iets verteld over over wat zij doen of wat zij als visie zagen voor het cultuurbeleid in Huizen.

Dat terrein is breed. Van de bibliotheek tot het Huizer Museum, van toneelvereniging Ontwaakt tot Theaterroute Huizen, van Muziekvereniging Prinses Irene tot Robbert Kuypers die een nieuwe HuizPop wil organiseren, van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen en de Atelierroute Huizen en alles ertussenin. En dan is er ook nog de openbare kunst die her en der in Huizen te vinden is, en de verborgen schatten in het archief.

Geld

De leden van de raadswerkgroep gaven voordat de bespreking van de conceptnota begon al aan dat het meer werk was dan ze dachten. Ze ontdekten dat er veel meer te doen was in Huizen dan vooraf ingeschat. Daarbij liepen ze ook tegen grenzen aan. Je kunt wel alles willen, maar kun je dat wel betalen? Moet je wel een eigen groot theater hebben als je in je buurgemeenten al dergelijke voorzieningen hebt? Je kunt het geld immers maar één keer uitgeven.

Om in ieder geval richting te geven aan wat de gemeente zou moeten doen om de cultuur in Huizen een stukje hoger op de kaart te zetten, werden dus tien ambities geformuleerd. Nog wel zonder er precies bij te zetten hoeveel geld dat mag kosten. Dat kwam dan ook meteen bij het bespreken van de eerste ambitie naar voren: bestaande en nieuwe culturele activiteiten stimuleren en faciliteren en het subsidiebeleid transparant en inzichtelijk maken.

De raadscommissie kwam erachter dat niet inzichtelijk is hoeveel geld wordt uitgegeven en waaraan. Dat moet transparanter worden. Dat kwam ook van een van de mensen uit de zaal naar voren als wens. Er wordt jaarlijks een bedrag van zo'n 1,4 miljoen euro uitgegeven. Een groot deel aan de bibliotheek, het museum en diverse andere organisaties. De raadswerkgroep gaf aan dat er geen bedragen zouden worden genoemd, maar dat er wel het besef moet zijn dat er misschien ook een portemonnee getrokken moet worden. Daar gaat de gemeenteraad uiteindelijk over, dus als de urgentie gevoeld wordt voor het nieuwe beleid in deze cultuurnota, zou die ook over de brug moeten komen. Omdat alle partijen in de raadswerkgroep zitten, wordt wel verwacht dat dit dan ook gaat gebeuren.

Subsidies

Een van de mensen in de zaal wilde weten of dit betekende dat bestaande subsidies zouden vervallen. Daarop kwam het antwoord dat dit niet de opzet is van de nota. Gemaakte afspraken worden gerespecteerd. Iemand anders pleitte nog voor een soort garantstelling vanuit de gemeente. "Heel veel mensen organiseren privédingen. Het risico dat zij lopen is groot. Zij betalen dat bijvoorbeeld met hun pensioengeld. Als de gemeente een garantstelling kan geven, zou dat mooi zijn. Vaak is het uiteindelijk niet nodig, want het geld komt uiteindelijk wel binnen."

Ook zijn er al bedragen gereserveerd in de begroting voor bepaalde zaken, zoals het onderzoek naar de haalbaarheid van de ontwikkeling van het Huizer Museum. Een van de ambities van de cultuurnota is om dit onderzoek in het tweede kwartaal van 2020 te presenteren. De wens is om hier een multifunctioneel gebouw van te maken, dus zijn er ook veel andere partijen bij betrokken. Vanuit het museum kwam ook de wens om deze ambitie aan te gaan met de realisatie van dit nieuwe onderkomen, als blijkt dat dit haalbaar is. "Als je dat niet wilt, dan kun je net zo goed je centjes in je zak houden. Iedereen gaat verwachtingen krijgen. Op een gegeven moment moet de knip getrokken worden als je deze ambitie hebt."

Ook is er al geld opgenomen in de begroting voor het onderhoud van de kunst in de openbare ruimte. Hiervoor was namelijk ook nooit geld gereserveerd en een van de ambities is om deze kunstwerken in goede conditie te houden, omdat ze het waard zijn om gezien te worden.

Cultuurplatform

De ambitie voor meer zichtbaarheid en synergie door samenwerking in een cultuurplatform kreeg veel bijval uit de zaal. Daar zou eigenlijk zo snel mogelijk mee moeten worden begonnen, gaf bibliotheekdirecteur Pauline Gmelig Meyling aan. Dit platform zou dan door de betrokkenen zelf moeten worden opgericht en de gemeente wil dit dan faciliteren. Maar wat is dat precies, vroeg een aanwezige zich af. De roep kwam om iemand in de gemeente daar bijvoorbeeld twee jaar de aanjager van te laten zijn, zodat het niet na een paar keer met elkaar koffiedrinken afgelopen zou zijn. Buiten een regelmatig overleg zou er ook een website kunnen worden gemaakt met bijvoorbeeld een agenda.

Jeugd

In de cultuurnota zijn twee ambities genoemd waarbij de jeugd in beeld komt. Die mochten wat de aanwezigen betreft worden aangescherpt. Zo blijft het nog een beetje vaag. Zo werd de benoeming van een muziekevenement voor de jeugd gemist. De raadswerkgroep liet weten dat het inderdaad een prioriteit is om concreet te maken waar het om gaat en dat dit wat hen betreft uit de jongeren zelf zou moeten komen. Daarvoor moeten dan wel de juiste kanalen gevonden worden en benoemd. Dat werd ook door de aanwezigen gemist. De bibliotheek gaf nog een suggestie mee om in het kindarrangement ook de gratis bibliotheekpas mee te nemen. "Er is nu een groep die niet in Huizen op school zit en die valt er dan buiten. Dat zou jammer zijn."

Over de overige ambities werden ook nog opmerkingen gemaakt om de puntjes op de i te zetten. Zoals het belang van de regioconservator voor het museum en de suggestie dat Huizen wellicht een voortrekker kan zijn als het gaat om de cultuurhistorie in de regio. Dit zou ook een rol kunnen spelen bij het trekken van toerisme. Of het beter verwoorden van het onderzoek doen naar de erfgoedwaarden om te voorkomen dat deze verdwijnen. Nu staat daar het woord 'opportuun', maar wanneer is het dan opportuun? Daarbij kwam ook de suggestie om de verborgen schatten uit het archief het daglicht te laten zien, eventueel in samenwerking met de gemeente.

Vrijwilligers

Nadat de tien ambities waren besproken, werd vanuit de zaal aangegeven dat er nog iets belangrijks in de nota werd gemist: "Het grootste deel van de mensen in de zaal zijn vrijwilligers die vanuit hun passie en hun energie iets neerzetten en dat zie ik niet terug in deze nota. Heel veel dingen kunnen niet zonder deze vrijwilligers. Ik zou het daarom passend vinden als dat ook benoemd werd in deze nota." Een opmerking waarmee de hele zaal instemde middels een klinkend applaus.

Karin van Werven, voorzitter van de raadswerkgroep, liet namens de werkgroep weten dat deze blij is met de feedback. "Die is opbouwend en goed aanvullend. Hier kunnen we qua aanscherping veel mee. De nota in concept zal zeker niet dezelfde zijn als die straks wordt vastgesteld door de raad. Iedereen heel erg bedankt hiervoor."

De raadswerkgroep hoopt nog in december bij elkaar te komen om de conceptnota aan te passen. De Cultuurnota 2020-2023 kan dan begin volgend jaar door het college worden besproken en in een raadsvergadering definitief worden vastgesteld.