Van links naar rechts: Ondernemer Chris Koop,  bewoners Janine Francken en Ellen Visser en watersporter Rink Jan Slotema in gesprek met elkaar over de Kustvisie.
Van links naar rechts: Ondernemer Chris Koop, bewoners Janine Francken en Ellen Visser en watersporter Rink Jan Slotema in gesprek met elkaar over de Kustvisie. Foto: Bob Awick

'Als je geen koers uitzet, heb je altijd tegenwind'

Bewoonsters Ellen Visser en Janine Francken, watersporter Rink Jan Slotema en ondernemer Chris Koop hebben iets met elkaar gemeen: ze hebben allemaal bijgedragen aan de Integrale Kustvisie Huizen. Zij deden mee aan het participatieproject en vertelden daar hun ideeën voor de kust en de haven van Huizen. In dit verhaal vertellen ze waarom ze mee hebben gedaan en hoe zij over dat traject en de Kustvisie denken.

HUIZEN De gemeenteraad behandelt in haar vergadering van 12 december de definitieve versie van de Integrale Kustvisie Huizen. Een visie waar bijna een heel jaar aan is gewerkt en die gaat over hoe de ideale kust en haven er in de toekomst uit moeten gaan zien. Bewoonsters Ellen Visser en Janine Francken, watersporter Rink Jan Slotema en ondernemer Chris Koop deden allemaal mee aan het participatietraject en droegen zo bij aan deze Kustvisie.

Ellen: "Ik zag in de krant staan dat er inspraakavonden werden gehouden over de kust hier in Huizen en dat we konden inspreken." Ze woont aan de Zomerkade. "Het is een saaie boel hier, er mag hier wel eens wat veranderen. Vooraf had ik al een lijstje gemaakt met tien punten die ik wilde aanvoeren: pantenbakken, bankjes en dat soort dingen. De tweede avond kon ik niet. Ik zit in het bestuur van de Vereniging van Eigenaren van ons appartementengebouw en vroeg Janine of zij het kon overnemen."

Janine woont ook aan de Zomerkade en is ook lid van het bestuur van deze vereniging. "Het is dat ik het artikel gemist had, want anders was ik ook de eerste keer aanwezig geweest. Ik wil graag op de eerste rij zitten om mee te kijken. Ik hou van het Gooimeer", vertelt ze. Schoorvoetend legt ze uit dat het idee van het water waar nu het beton ligt bij het strand aan de Wedekuil eigenlijk van haar afkomstig is. "Maar niet zoals dat er nu in staat. Ik stelde voor om er een haventje te maken voor roeiboten met een lange steiger het water in, zodat bootjes aan kunnen leggen. Met ook wel een zwemplek, maar die was meer richting het huisje waar nu ook de strandwacht en EHBO zitten. Ik denk dat veel bewoners, zeker van de benedenverdieping, hier niet echt blij mee zijn."

Dilemma

Hier dient zich dan ook een dilemma aan waar de dames aan de Zomerkade mee zitten. Ze willen heel graag meedenken, maar vrezen ook voor de overlast die de nieuwe plannen met zich mee kunnen brengen, zoals de eilandjes die er voor de kust komen.
Daar springt Rink Jan op in. Hij is voorzitter van Watersportvereniging Gooierhaven en heeft al 15 jaar een sloep waar hij regelmatig mee vaart. Hij volgt de politiek en liet al van zich horen toen het plan voor de participatie rondom de Kustvisie werd besproken. "Toen zag ik dat er niets over het Gooimeer en het water werd gezegd. Het gaat toch niet alleen om de kust. Het uitzicht op het water doet er ook toe." Hij vindt het belangrijk dat er nu een visie is. "Als watersporters zeggen we altijd: als je geen koers uitzet, heb je altijd tegenwind. Zo'n visie helpt om je doel te bereiken."

Eilandjes

Janine: Ik wil graag op de eerste rij zitten om mee te kijken. Ik hou van het Gooimeer

Hij legt uit dat eilandjes voor de kust juist belangrijk zijn voor de watersporter van nu. Die wil een bootje huren en ergens naartoe varen. "Er is hier weinig te beleven en die eilandjes kunnen daar een oplossing voor bieden. Dan kunnen mensen er zelfs naar suppen", zegt hij. "Bovendien kunnen we daar het zand voor gebruiken voor het uitdiepen van dat haventje van jullie, dat nu een zwembad is geworden. En nog belangrijker, voor het verdiepen van het Gooimeer om de waterplanten tegen te gaan. Vroeger kon je nog overal makkelijk naartoe met de boot, maar dat kan nu bijna niet meer. Wat mij betreft is dat een van de dingen die als eerste moeten worden aangepakt. Als dat niet lukt, is dat al een bom onder de hele visie."

Overlast of reuring

Chris laat ook van zich horen als de dames het hebben over die overlast die er misschien kan komen van de zwemmende mensen vlak bij hun flat of bezoekers van het strand en de eilandjes. "Is dat overlast of is dat reuring? Je hebt nu toch ook al last van mensen op het strand? Als je hier komt wonen, dan weet je dat toch ook? Als hier niets gebeurt, is het ook niet leuk." Hij is architect en zijn bedrijf zit aan de Havenstraat. Hij zegt dat hij een grote ambitie heeft om een bijdrage te leveren aan de gemeenschap, omdat hij verliefd geworden is op Huizen. "Ik ben niet alleen architect, ik woon hier ook."
Ellen en Janine zijn het met hem eens. "Het strand leent zich hier ook voor", zegt Ellen. Janine: "Het is fantastisch om hier te wonen. Die drie maanden in de zomer is het een beetje druk, maar de overige negen maanden is het hier rustig en echt genieten." Ellen: "De gemeente zegt uiteindelijk: we doen het zo. De meerderheid beslist. Ik wil dan wel graag gehoord worden."
Rink Jan legt uit dat de kust in delen is opgedeeld. De Zomerkade ligt aan dat deel dat 'de actieve kust' wordt genoemd. Dit ligt tussen de beide havens in. Het gebied aan de andere kant van de Oude Haven is 'de natuurlijke kust' en aan de andere kant van de aanloophaven 'de groene kust'. "De Randmeren zijn - op uitzondering van het Gooimeer na - allemaal Natura 2000-gebieden. Daar gelden strenge regels. In het Gooimeer kun je juist wat meer doen. Daar moet je gebruik van maken."

Oude haven

Chris vindt het leuk om te horen wat er aan de Zomerkade leeft. Zelf heeft hij meer met de Oude Haven te maken. Hij vindt het goed dat Huizen daar nu ook wat aan gaat doen. "Er is ooit onderzoek gedaan naar havens in Nederland en die in Huizen kwam er niet goed uit. Er zijn weinig voorzieningen. Er is veel te winnen."
Rink Jan: "Het zou al mooier kunnen worden als ze de Energieweg gaan aanpakken. Dat daar een soort trappen komen en geen auto's langs de haven rijden. Daar zijn nu veel bedrijven. Dat is wel lastig. Als dat gedeelte opgeknapt is en je laat er ook nog eens de mooiste boten liggen, dan zal de haven er al heel anders uit gaan zien." De haven waar zijn watersportvereniging gehuisvest is, ligt iets verderop, helemaal tussen de bedrijfsgebouwen. "Je ligt er met de boot prima en het ziet er prachtig uit, maar als je er naartoe gaat, moet je door dat bedrijvengebied heen en dat ziet er verschrikkelijk uit."

Vol lof

Alle vier zijn ze vol lof over hoe het proces van participatie is verlopen. Janine geeft een compliment voor het geduld dat er in het begin is geweest om alle ideeën te verzamelen en te verwerken tot deze Kustvisie. Rink Jan noemt het zelfs een perfect proces om tot zo'n visie te komen. Ellen mist nog wel dingen voor kinderen aan de Zomerkade en Chris vult dat nog aan met meer aandacht voor ouderen. Hij gelooft dat dit nog komt, want de plannen moeten immers nog uitgewerkt worden.
Wel vraagt Chris zich af of dit nu de visie is waar we op zaten te wachten. Zijn antwoord: "Gedeeltelijk wel, maar wat doen we dan met de rest van Huizen? Wat mij betreft zijn dit de eerste vijf kralen van de ketting die veel groter is." Ook denkt hij vanuit zijn ervaring als architect dat door de participatie van onderop te laten beginnen er minder bereikt wordt dan als je het lef hebt groter te denken. "Ik noem maar een voorbeeld. Stel dat we hadden gezegd: we trekken de haven door tot het Oude Dorp. Natuurlijk weet je dat dit niet kan. Dat wekt weerstand op. Dan ga je het terugbrengen tot wat wel kan. Dan kom je vaak verder dan dat je zoals nu werkt vanuit een bestaande situatie."

Uitdaging

Ook beseft hij dat je nooit iedereen gelukkig kan maken. Hij hoopt dat mensen die soms niet gelukkig worden van de uitwerking van deze visie verder kunnen kijken dan hun eigen belang. "Ik ken een ondernemer die het fantastisch vindt dat hij door zijn grond kan bijdragen om met deze visie aan de slag te gaan. Want het is natuurlijk nog maar een visie, die verder uitgewerkt moet worden. Het is nu aan de gemeente om het in beweging te houden. Dat wordt nog een hele uitdaging."

Als de gemeenteraad de Integrale Kustvisie Huizen donderdag 12 december vastgesteld heeft, kan met die uitwerking begonnen worden. Er wordt op het gemeentehuis al hard gewerkt om een aantal onderdelen verder uit te werken. Om alles uit te voeren is namelijk nog geen geld. Stap voor stap kan zo de visie voor de kust van Huizen werkelijkheid worden. In januari hoopt het college het al te hebben over die eerste stappen en daarna kan de raad er vervolgens over praten en over beslissen. Welke dingen eerst opgepakt gaan worden, wordt dan duidelijk. Wel is het de bedoeling dat er op het moment dat er concreet plannen zijn er nog ingesproken kan worden. De grote lijnen staan nu op papier en samen met onder andere deze inwoners zijn die uitgezet.