Karin Dorissen van het bestuur en wethouder Maarten Hoelscher bekijken het boek.
Karin Dorissen van het bestuur en wethouder Maarten Hoelscher bekijken het boek. Foto: Bob Awick

'De Helden van Huizen' overhandigd

HUIZEN De Vrijwilligerscentrale Huizen bestond vorig jaar 35 jaar en ter gelegenheid daarvan heeft zij het boek De Helden van Huizen uitgebracht. Het eerste exemplaar werd afgelopen zaterdag overhandigd aan wethouder Maarten Hoelscher. Hij gaf ook het startsein voor de bijbehorende tentoonstelling die de komende tijd door Huizen zal reizen.

Het boek zelf is ook een staaltje van vrijwilligerswerk. Tientallen mensen zorgden voor de interviews, foto's, correctiewerk, redactie en opmaak. Dat levert een boek op waarin het werk van andere vrijwilligers zichtbaar wordt in persoonlijke verhalen en met kleurige beelden. Het boek heeft een hardcover en nodigt uit om er elke keer in te bladeren en een verhaal van een van de vrijwilligers te lezen.

"Het idee kwam van Merrit van Tol", vertelt Jolanda Westrum, directeur van Vrijwilligerscentrale Huizen, tijdens de presentatie. "We zaten te brainstormen wat we konden doen voor ons jubileum." Maanden werd er gewerkt aan de interviews en gekeken wie er foto's zou maken en wanneer. Nadat alle kopij binnen was, werd die door meelezers doorgelezen en waar nodig gecorrigeerd. Vervolgens werd een indeling gemaakt en alle teksten geredigeerd, voordat de opmaak aan de slag kon.
Terwijl het boek naar de drukker ging, werd ook gewerkt aan een bijbehorende tentoonstelling. Uit alle gemaakte foto's zijn er twintig geselecteerd. Die hingen zaterdag in het kleine kerkje De Engel, waar het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd. De wethouder opende daar de tentoonstelling door een van de foto's te onthullen. "Als je zo lang in Huizen woont, weet je dat er hier zo veel pareltjes zijn. Het is mooi dat dit nu door het boek en de expositie zichtbaar gemaakt wordt", zei hij. Zelf kreeg hij vrijwilligerswerk met de paplepel ingegoten en doet zelf ook vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij de clubs waar zijn kinderen sporten. Hij riep ouders op die nog geen vrijwilligerswerk doen om dit eens op te pakken. "Vrijwilligerswerk heeft mijn leven verrijkt en ik heb er nieuwe contacten door opgedaan. Het is het smeermiddel van deze maatschappij."
Ook Karin Dorissen van het toezichthoudend bestuur van de vrijwilligerscentrale kreeg een boek overhandigd. In haar speech refereerde zij aan het begin van de vrijwilligerscentrale. De centrale kwam voort uit de Federatieve Vrouwenraad. Vraag en aanbod werden aan elkaar gekoppeld. In 1988 kwamen de eerste mensen in dienst, waaronder oud-directeur Regina Bruins, die ook bij de boekpresentatie aanwezig was. "Het is een organisatie die zich altijd doorontwikkeld heeft en mee blijft groeien met de tijdgeest. En zelfs daarop vooruitloopt", zei ze. Daar speelt Karin zelf ook een rol in. Zij kwam bij de vrijwilligerscentrale terecht met een idee voor een onlineplatform. In het boek komt zij ook aan het woord als initiatiefnemer van Huizenvoorelkaar.

Het boek is onder andere te koop bij boekhandel Flevo en Bruna in het Oude Dorp en kost € 17,50. De reizende tentoonstelling met portretten is voorlopig te zien in de Pop-Up Herberg aan de Kerkstraat.