Ook dit jaar zijn er weer twee vuurwerkvrije zones in Huizen.
Ook dit jaar zijn er weer twee vuurwerkvrije zones in Huizen. Foto: Bob Awick

Gemeente neemt maatregelen om jaarwisseling veilig te laten verlopen

HUIZEN De gemeente neemt verschillende maatregelen om de jaarwisseling zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen voor iedereen. Er komt meer toezicht, weer twee vuurwerkvrije zones en de afvalbakken worden afgesloten of tijdelijk verwijderd. Met dat laatste is de gemeente vanaf vorige week al bezig. Daarnaast geeft de brandweer voorlichting op basisscholen en geeft Halt voorlichting op middelbare scholen.

Vanaf 14 december komt er al meer toezicht en handhaving, vooral rond de winkelcentra en op de plekken waar normaliter veel jeugd te vinden is. De intensiteit van het toezicht loopt op in de loop van december. Op oudejaarsdag en -nacht is de extra inzet verdriedubbeld, vooral rond de winkelcentra, de openbare gebouwen en de vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkvrije zones

Net als vorig jaar zijn er twee vuurwerkvrije zones: winkelcentrum Oostermeent en winkelcentrum en scholencomplex Holleblok. In de vuurwerkvrije zones mag geen vuurwerk worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk overal in Nederland verboden. De vuurwerkvrije zones worden duidelijk met borden aangegeven. Alle inwoners die wonen in of in de buurt van de vuurwerkvrije zones krijgen hierover apart een brief.
Ter voorkoming van vernieling door vuurwerk worden de afvalbakken in de parken en op de stranden als eerste afgesloten. De afvalbakken in alle winkelcentra worden in de laatste week van december tijdelijk weggehaald of afgesloten. Tijdens de openingstijden van de winkels worden daarom extra kliko’s neergezet waarin inwoners hun afval kunnen deponeren. Alle andere openbare afvalbakken worden tussen kerst en oud en nieuw afgesloten. Vanaf 2 januari zijn alle bakken weer geopend en teruggeplaatst om te gebruiken. De gemeente neemt deze maatregelen om te voorkomen dat afvalbaken worden vernield. Afvalbakken zijn erg kostbaar. Een kleine bak kost 700 euro en een grote 1.500 euro. De gemeente roept inwoners op die zien dat iemand iets vernielt direct met 112 te bellen en dan het signalement door te geven.

Op alle basisscholen in Huizen geeft de brandweer, vaak vergezeld door boa’s, lessen over de gevaren van vuurwerk. Op alle middelbare scholen in Huizen wordt voorlichting gegeven door Halt over de regels omtrent vuurwerk, de vuurwerkoverlast voor met name ouderen en dieren, de vernielingen van gemeentelijke eigendommen en de gevaren van vuurwerk. Daarnaast krijgen alle ouders met kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar een brief van de burgemeester over dit onderwerp.

Vuurwerkmeldpunt

Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft al meer dan 100 meldingen

Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft voor 2019 al meer dan 100 meldingen van overlast ontvangen, laat initiatiefnemer Ruben Woudsma, raadslid van het CDA, weten. Het vuurwerkmeldpunt blijft geopend tot vrijdag 3 januari 2020. Meldingen kunnen worden gemaakt via rubenwoudsma.nl/vuurwerkmeldpunt-huizen. Als het meldpunt onbereikbaar is, kan ook een melding gemaakt worden via ruben.woudsma@gmail.com of 06-47310855.