Het oude postkantoor is omgetoverd tot sfeervolle plek met onder andere een bar gemaakt van pallets.
Het oude postkantoor is omgetoverd tot sfeervolle plek met onder andere een bar gemaakt van pallets. Foto: Bob Awick

Pop-Up Herberg rustpunt in hectisch leven en plek voor een goed gesprek

De Pop-Up Herberg is terug en deze keer in het oude postkantoor. Wie zin heeft, kan binnenlopen voor een kopje koffie of thee en gezelschap.

HUIZEN Het oude postkantoor aan de Kerkstraat 2 is tot en met 11 januari omgetoverd tot een sfeervolle plek om even een kopje koffie of thee te drinken. Op initiatief van de gezamenlijke kerken is hier namelijk de Pop-Up Herberg gevestigd. Een plek voor ontmoeting, een goed gesprek of juist even een rustmoment in het hectische leven.

"We borduren dit jaar verder op het succes dat de Pop-Up Herberg vorig jaar had", vertelt Jan Verkerk, die zich bezighoudt met de pr. Toen werd de Pop-Up Herberg voor het eerst georganiseerd en was het afwachten of het initiatief aan zou slaan. Dat gebeurde. "We zijn toen ook twee weken langer opengeweest, want we zouden eigenlijk alleen in december open zijn. Het blijkt dat niet alleen rond de feestdagen, maar ook de eerste weken van januari mensen behoefte hebben aan een dergelijke plek. Daarom hebben we nu meteen besloten tot en met 11 januari open te zijn."

Tijdens het gesprek schuiven diverse vrijwilligers en gasten aan bij de grote tafel. Een van hen, Hilde Bos, komt taarten brengen die ze heeft besteld bij het Bakhuys. "Hier werken mensen van Philadelphia", legt ze uit. "Een mooi initiatief en je kunt het bijna zelf niet bakken voor die prijs." Ze reageert daarmee op een oproepje van de Pop-Up Herberg om wat lekkers te bakken en brengen. Vrijwilligster Jolanda Klein: "We hebben zo veel dingen binnengekregen." Het resultaat is dat er bij het gratis kopje koffie of thee ook op een lekkernij getrakteerd kan worden.

Aan de tafel worden gesprekken gevoerd. Jolanda: "En daar gaat het om, om dat goede gesprek." Niet iedereen heeft daar behoefte aan en dat proberen de gastvrouwen en gastheren zo goed mogelijk aan te voelen. Eef: "Ik heb al een paar keer gemerkt dat mensen dit als bestemming beschouwden om naartoe te wandelen en dan na een kopje koffie weer naar huis gingen." Er zijn ook genoeg plekken om rustig te zitten. Zo is er een lekkere bank bij de boekenkast waar mensen kunnen lezen en tafels waaraan geknutseld wordt. Vrijwilligster Eef van der Poel toont doosjes met spullen waar sieraden mee gemaakt kunnen worden. "Die hebben we ook geschonken gekregen."

De ruimte is ook groot genoeg om een-op-eengesprekken te voeren. "Daarnaast hebben we ook nog een stiltehoek waar mensen zich terug kunnen trekken. Vorig jaar was die in dezelfde ruimte en toen werd er weinig gebruik van gemaakt. Hier hebben we nu een aparte plek voor kunnen creƫren." Voor jongeren is er een kamer ingericht waar zij kunnen chillen of tafeltennis kunnen spelen.

Ook bij de vrijwilligers is de Pop-Up Herberg in trek. "We kunnen daarom nu ook op dinsdag open", vertelt vrijwilliger Goos Boersma. Hij is gastheer en verzorgt de Facebookpagina van Pop-up Herberg Huizen en de website popupherberg.nl. "Mensen die nieuwsgierig zijn naar wat we doen, kunnen daar meer informatie vinden. Elke dag posten we wel berichten." Handig ook om te kijken welke activiteiten er zijn, want er is heel vaak wat te beleven bij de Pop-Up Herberg. Zo zijn er diverse workshops, kan er meegezongen worden en zijn er muzikale optredens. Opvallend is de openstelling op zondag 29 december van 19.00 tot 22.00 uur. Dan is de Pop-Up Herberg een locatie op de route van de Lichtjestocht. Ook op oudejaarsdag zijn gasten welkom. Jan: "Vorig jaar hebben we dat spontaan gedaan. Dat sloeg aan en er waren zo'n dertig mensen. Nu zijn we 31 december van 10.00 tot 01.00 uur open. Wie gezelschap zoekt, is welkom." Op 1 januari en de beide kerstdagen is de Pop-Up Herberg gesloten. Daarbuiten is de Pop-Up Herberg geopend tot en met 11 januari op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Plekken om te knutselen en voor jongeren een aparte kamer