Wethouder Marlous Verbeek opent de schrijfactie van scholieren in de raadzaal.
Wethouder Marlous Verbeek opent de schrijfactie van scholieren in de raadzaal. Foto: Carin van den Berg

Scholieren schrijven brieven voor Amnesty International

Jaarlijks schrijven scholieren van Huizermaat en het Erfgooiers College brieven. Deze keer schreven ze om jongeren over de hele wereld te helpen.

HUIZEN Honderden leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat en het Erfgooiers College hebben dinsdagmorgen in de raadzaal brieven geschreven voor Amnesty International.

Jaarlijks organiseert de lokale afdeling een schrijfmarathon om mensen die overal op de wereld onterecht gevangen zitten, vrij te krijgen. De marathon werd deze keer gehouden op de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december.

De schrijfmarathon voor leerlingen van de 3-havo- en 3-vwo-klassen van beide scholen werd geopend door wethouder Marlous Verbeek. Zij vertelde de leerlingen waarom het zin heeft om te schrijven. "De brieven komen terecht bij de machthebbers en maken indruk. Die willen niet te boek staan als dictator, tiran of folteraar."
Zelf heeft Marlous 33 jaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt. Daardoor is ze in veel landen geweest. Aan de hand van haar ervaringen liet ze weten waarom het van belang is dat de leerlingen dit doen. "Niet overal is het vanzelfsprekend dat je alles mag zeggen. In sommige landen moet je daar heel voorzichtig mee zijn."
Ze vertelde onder andere over haar bezoek aan Iran, waar ze een hoofddoek droeg en zich zo veel mogelijk bedekte omdat dit de gewoonte is. "Nu kunnen jullie vandaag schrijven voor actrice Yasaman. Zij deelde witte bloemen uit aan vrouwen in de trein op Internationale Vrouwendag en kwam op voor de rechten van vrouwen. Daarbij droeg ze geen hoofddoek. De video van haar actie ging viraal en ze werd opgepakt. Politie vertelde dat ze spijt moest betuigen anders zouden familie en vrienden gearresteerd kunnen worden. Ze kreeg een gevangenisstraf van 16 jaar."

Deze keer schreven de leerlingen specifiek brieven om jongeren te ondersteunen. Bijvoorbeeld voor Nasu, die vecht voor een veilige plek om te wonen in Nigeria en Marinel, die een menswaardig bestaan wil in de Filipijnen. Zes jaar na de vreselijke orkaan is er nog steeds gebrek aan eten, stroom en onderdak. Ook schreven ze om de onterecht opgepakte José in Mexico vrij te krijgen, nadat hij ongewild in een opstootje terechtkwam. En voor de Syrische Sarah en de Ierse Seàn die 25 jaar cel boven het hoofd omdat zij als vrijwilliger op Lesbos vluchtelingen uit zee redden. Ze worden valselijk beschuldigd van spionage, mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Of voor Emil, die in Wit-Rusland gevangen zit omdat hij als koerier niet wist dat in zijn pakketjes drugs zaten. Zijn baas ontspringt de dans.
De brieven en acties van Amnesty International hebben resultaat en dat werd ook deze ochtend getoond met een filmpje waarin een aantal mensen die vrij zijn gekomen lieten weten blij te zijn met de steun en vroegen om vooral door te gaan. Vervolgens gingen de leerlingen na een korte uitleg snel aan de slag om hun brieven te schrijven in de hoop verandering teweeg te kunnen brengen in de situatie van deze jongeren.