Kleinzoon Jelle, dochter Femke, Henk, de wethouder en het echtpaar Nieman.
Kleinzoon Jelle, dochter Femke, Henk, de wethouder en het echtpaar Nieman. Foto: Bob Awick

'Architecten gaan uit hun dak van de vide'

HUIZEN Wethouder Marlous Verbeek verwelkomde de dochter en kleinzoon van architect Gé van der Pol maandagochtend bij het door hem ontworpen huis aan de Boslaan 7, het eerste naoorlogse monument in Huizen. De huidige bewoners Ruth en Bert Nieman ontvingen hun gastvrij.

"Ik zag op een gegeven moment dat het huis te koop stond op Funda, met de zin 'bouw uw eigen droomvilla'", zegt kleinzoon Jelle. Het is de eerste keer dat hij het huis van binnen ziet. "Ik liet het mijn moeder weten, want dat kon sloop betekenen, en zij heeft Bond Heemschut ingeschakeld." De gemeente was al bezig met het inventariseren van nieuwe monumenten en zette vanwege het te koop staan spoed achter de monumentenstatus.
Zijn moeder Femke, dochter van de architect, heeft een boek meegenomen met meer ontwerpen van haar vader. Zo ontwierp Gé van der Pol ook de Groepspraktijk aan de Kerkstraat. "Die dakjes zijn typisch voor Huizen", zegt ze als ze de foto laat zien. Ook het buurthuis en de school het Holleblok ontwierp hij samen met een andere architect. Kenmerkende gebouwen, maar toch heel anders dan het huis aan de Boslaan, dat uit drie hutjes met een rieten dak bestaat, verbonden door een rechthoekig gebouw. Die rechthoek wordt met een pergola en het terras met grote grindtegels buiten ook doorgetrokken.

Hutje

Het eerste hutje is een gezellige woonkamer met open haard. Die is wel verplaatst door de vorige bewoners van het midden naar de buitenmuur. Erboven zit een vide. "Ik zit er vaak en het is een fijne plek", zegt de eigenaar. Ruth vult hem enthousiast aan: "Architecten gaan uit hun dak van die vide." Het is volgens Henk Jongsma van de gemeente ook een bijzonder element in de woning. Vooral de constructie ervan. Een van de redenen om het monument nu te beschermen.
Het tweede hutje ligt achter de woonkamer en is de grote slaapkamer, en net als de woonkamer met grote ramen naar de tuin. Achter het bed is de badkamer weggewerkt, waarboven nog een soort vide is om spullen op te slaan.
Het derde hutje ligt aan de andere kant van de rechthoek die ze met elkaar verbindt. Dat is een gastenverblijf. Inmiddels wel verbouwd, vergeleken met de originele tekeningen.

Erkenning

Nu is het beschermd en hangt er een mooi bordje bij de deur. Dat betekent niet dat er niets veranderd mag worden, maar het kan niet zomaar. "Een mooie erkenning van het werk van mijn vader", aldus Femke.

Dochter Femke: Een mooie erkenning van het werk van mijn vader