Een schilderij van Frederik Marinus Kruseman uit 1835 uit de collectie van de gemeente Hilversum.
Een schilderij van Frederik Marinus Kruseman uit 1835 uit de collectie van de gemeente Hilversum.

Krakend Koud

Musea trekken de bezoekers door hun wisseltentoonstelling en niet door hun vaste opstelling of collectie. Zeker de kleinere musea niet. Maar soms moet je opeens iets anders. Een expositie kan om verschillende redenen verlengd of verplaatst worden. Dat kan financiële redenen hebben, omdat iets succesvol is en eigenlijk te kort duurt. Maar het kan ook zijn dat er boekingen of aanvragen zijn voor een periode waarin er eigenlijk niets te zien is. Toch wil je die boeking niet mislopen, dus richt je ad hoc iets anders in.

De afgelopen jaren hebben we enorm geïnvesteerd in ‘goed huisvaderschap’ en een sterk museumnetwerk met onze collega’s. Of dit vruchten afwerpt, blijkt pas als je er een beroep op doet. De regioconservator en een collectiebeheerder komen ons in de maand december, januari en februari vanuit het regionale netwerk te hulp voor collectievraagstukken. Uit het Zuiderzeenetwerk lenen we objecten op korte termijn. En daar vinden we ook ondersteuning op het gebied van herinrichting van de registratie en kennis van klederdrachten en het leven rond de Zuiderzee.

Maar soms komen zaken wel heel ad hoc. Ook nu moesten we opeens iets wijzigen in onze programmering. En zie daar: ons netwerk bood een geweldige uitkomst!

Met hulp van Wijdemeren, Hilversum, Blaricum, Eemnes en Laren kunnen we opeens een winterkoude tentoonstelling maken: Krakend Koud, winter in het Gooi!

Uit de verschillende collecties hebben we de mooiste winterlandschappen in verschillende stijlen en technieken bij elkaar gebracht.

Allemaal winterlandschappen

Niet alleen olieverfschilderijen, maar ook tekeningen, etsen, litho’s en aquarellen laten zien hoe mooi de winter kan zijn. De vele tinten wit zijn al eeuwenlang inspiratie voor kunstenaars, ook in het Gooi. Sprookjeslandschappen, bedekt door een magische witte deken. Gooise winters. Van het plassengebied tot aan de Zuiderzee. Schilderijen van Nibbrig, Van Beek, Van Norden, Moll, Kruseman, Bethlem, Leyden, Den Exter en Bussinger pronken straks aan de muur.

En bij winter hoort ook winterpret! Winter bij de Huizer molen, ijsvissen, bijzondere schaatsen, sleeën en winterkleding, en bijzondere kerstwensen uit 1760.

Krakend Koud beleeft een sneakpreview rondom de feestdagen, maar zal in januari officieel geopend worden. Openingstijden in de winter (tot 1 april) zijn dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Én vanaf 1 januari is een lekkere kop koffie of thee bij de entreeprijs inbegrepen.

Wij hopen dat iedereen van de winter in het museum komt genieten.

Vanuit het museum wensen wij u prettige feestdagen en een heel vrolijk nieuwjaar!