De kerststal aan de Kombuis kan altijd rekenen op veel belangstelling, zoals van de fietsclub.
De kerststal aan de Kombuis kan altijd rekenen op veel belangstelling, zoals van de fietsclub. Foto: Bob Awick

Kerststal aan de Kombuis trekt weer veel belangstelling

Al voor het 24ste jaar staat de kerststal weer op de Kombuis. Met echte dieren en op tweede kerstdag tussen 14.00 en 16.00 uur ook een kindje.

HUIZEN De kerststal aan de Kombuis staat er dit jaar al voor het 24ste jaar en de belangstelling blijft groot. Diverse instellingen zoals Visio, trim- en fietsclubs, scholen en andere bezoekers zijn al langs geweest. Hoogtepunt is altijd de openstelling op tweede kerstdag.

Paul Schiffers zorgt er elk jaar weer met zijn buren en mensen uit heel Huizen voor dat de kerststal er staat. "Eind november zijn we al begonnen. Toen hebben we de diverse materialen opgehaald. In twee dagen hebben zo'n 15 mensen het frame van de stal opgebouwd. De bouwploegmannen komen vanuit heel Huizen en zij helpen al jaren mee met de bouw. Af en toe valt er iemand uit vanwege zijn leeftijd of iets anders. Gelukkig komen er ook altijd wel weer mensen bij", vertelt Paul.

Dieren

Als de bouw af is, dan zijn ze ook nog eens vijf dagen bezig om het binnenwerk in te richten met de nodige hooi- en strobalen. Daarna kunnen de kerstfiguren op hun plek in de stal gezet worden. Als die er staan, is het tijd om de minischaapjes en ezel te laten komen. Die komen uit Laren en worden door hun eigenaren gebracht. "Ze staan hier alweer een aantal jaren en zijn in het begin wel komen kijken of het een goede plek voor hun dieren is." Als kers op de taart wordt ook nog de straat verlicht. "Die doe ik al rond 14.00 uur aan. Als het dan wat somberder weer is, zijn de lichtjes al goed te zien."
Paul gaat de dieren in de stal elke ochtend eten geven. "Vaak komen de kinderen uit de straat dan helpen. 's Avonds krijgen ze nog een keer eten en doe ik de deuren aan de achterkant dicht. Dan kan ik de boel vanuit mijn huis goed in de gaten houden."

Attractie

De stal is een attractie voor velen. Af en toe loopt het hoofd van Paul om. Verschillende briefjes herinneren hem er dan aan wie wanneer de stal komt bezoeken en wat er dan allemaal geregeld moet worden. Af en toe zijn er ook speciale activiteiten bij de kerststal, zoals vanavond, donderdag 19 december. Dan treedt er een dameskoor op van 18.30 tot 19.30 uur. Hoogtepunt is toch wel de speciale openstelling op tweede kerstdag van 14.00 tot 16.00 uur. Dan hoopt Paul ook weer te rekenen op een echt kindje dat met zijn ouders de stal komt bevolken. Er zijn vertellingen, er wordt gezongen en er is warme chocolademelk en glühwein.

Nog altijd grote belangstelling van instellingen en scholen

Volgend jaar hoopt Paul voor de 25ste keer met zijn buren en alle betrokkenen de kerststal op te bouwen. "Dan word ik 80, dus dan is het dubbel feest!"