Het onderzoek startte in 2015 direct na de liquidatie en is nu afgerond.
Het onderzoek startte in 2015 direct na de liquidatie en is nu afgerond. Foto: Bob Awick

Onderzoek moord Bakker afgerond

HUIZEN De broers die vastzitten voor de moord op de Huizer Ronald Bakker, die op 9 september 2015 voor zijn woning werd neergeschoten, blijven voorlopig vast. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Hun - waarnemend - advocaat Inez Weski vond dat het voorarrest van haar cliƫnten gebaseerd is op 'een magere selectie van een selecte informatie' en verzocht de rechtbank de mannen vrij te laten.
Weski doelt op de versleutelde telefoonberichten waaruit justitie put. "De informatie die het OM tot nu toe heeft verstrekt kan de verdediging op geen enkele wijze toetsen." Daarnaast hekelde ze de wijze waarop haar cliƫnten zouden zijn opgepakt in Suriname in mei van dit jaar.
Volgens de advocaat gaat het om een 'verkapte uitlevering' en zou Nederland gesuggereerd hebben dat de broers staatsgevaarlijk zijn. Ook zouden de broers zijn gemarteld.
Justitie kon in mei van dit jaar de broers en een derde verdachte in Suriname aanhouden. Die laatste zou de schutter zijn die Bakker heeft omgebracht. Hij wist te ontsnappen tijdens het vervoer naar de luchthaven. Van hem ontbreekt ieder spoor.
Het onderzoek naar de moord op Ronald Bakker is nu afgerond. Bakker was medewerker van de Spyshop in Nieuwegein. De verdachten zouden behoren tot een grotere groep criminelen die afluister- en volgapparatuur kochten bij die Spyshop.

3