Onderzoek moord Bakker afgerond

Vervolg voorpagina

De politie bezocht in mei 2015 de zaak en pakte kort daarna een aantal mensen op die in de winkel kwamen. Justitie vermoedt dat Bakker vermoord is in opdracht van Ridouan Taghi, omdat die dacht dat Bakker een informant van de politie zou zijn. Inmiddels is Taghi in Dubai aangehouden en is het afwachten of hij aan Nederland wordt uitgeleverd.

Het Openbaar Ministerie liet weten vorige week een nieuwe verdachte in het Marengo-proces te hebben aanhouden. Hij zou volgens justitie betrokken zijn geweest bij een voorbereiding van een grote aanslag op de Spyshop in Nieuwegein.

Bazooka

Uit versleutelde telefoonberichten zou blijken dat er plannen zouden zijn geweest om een bazooka op het pand leeg te schieten, waarbij de hele winkel zou worden weggeblazen. Deze voorbereiding vond plaats een maand na de liquidatie op Bakker.
Dat bleek tijdens de pro-formazitting in het grote Marengo-proces in het zwaarbeveiligde rechtbankcomplex bij Schiphol vorige week. In die zaak worden vijf liquidaties behandeld, waaronder de moorden op Ronald Bakker en de in december 2016 vermoorde Martin Kok. De laatste liet het leven toen hij werd neergeschoten voor een exclusieve privéclub in Laren. In de moordzaak-Kok is een man uit Utrecht aangehouden. In totaal staan zeventien mannen terecht.

Kroongetuige

Het was de eerste openbare zitting na de moord op advocaat Derk Wiersum, die in september voor zijn woning werd doodgeschoten. Hij verdedigde de kroongetuige Nabil B. Justitie is nog op zoek naar een nieuwe advocaat.
De kroongetuige zat in een ruimte apart van de zittingszaal en kon met een videoverbinding de pro-formazitting volgen. Voor justitie is hij cruciaal voor de hoofdverdachte en de criminele groep eromheen, die voor tientallen liquidaties - en een aantal vergismoorden - verantwoordelijk zouden zijn.