Peter van Kranenburg en Gerwin Kets.
Peter van Kranenburg en Gerwin Kets. Foto:

Bij Florencius staan
de talenten van
leerlingen voorop

Bij de particuliere basisschool Florencius krijgen alle leerlingen persoonlijke aandacht in een kleine groep om zichzelf altijd positief te kunnen ontwikkelen.

Florencius biedt hoogwaardig particulier basisonderwijs met een op maat gemaakt plan, waardoor een kind het beste uit zichzelf haalt.

"Ik ben negen jaar meester geweest in het basisonderwijs", vertelt directeur Peter van Kranenburg. "Na enkele jaren wilde ik graag als directeur mijn eigen school beginnen. In Almere ben ik toen met een reguliere Daltonbasisschool begonnen, waar ik tien jaar directeur ben geweest. De school groeide van nul naar 1400 leerlingen. Ik merkte echter dat we veel kinderen niet goed konden begeleiden door te grote klassen met wel dertig leerlingen. Dat frustreerde me en toen heb ik besloten om mijn droom waar te gaan maken om weer een eigen (particuliere) school te beginnen, maar dan met een persoonlijke aanpak en kleine groepen."

In 2007 is Peter begonnen met de voorbereidingen van basisschool Florencius. Na een half jaar kwam Gerwin Kets erbij en zijn ze samen verder gegaan. "Op 1 augustus 2008 is Florencius begonnen met mijn droomvisie en we hebben daarna ook een vestiging geopend in Amstelveen en in Haarlem. Daarnaast bieden we in Laren ook een groep 9 - een tussenjaar voor leerlingen na groep 8 - aan voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan."

"Op onze school werken we altijd vanuit de talenten van kinderen en kijken we niet naar wat een kind niet kan, maar juist wat hij of zij wel kan en is er één begeleider op maximaal acht leerlingen. Als een leerling bij ons binnenkomt, gaan we samen in gesprek, doen we testen en een intelligentieonderzoek. We zijn ook de enige school die een echte '0-meting' maakt met een maatplan voor ieder vak. Een leerling kan in groep 6 zitten, maar op rekenniveau in groep 7. Het is dan zonde als we niet het juiste niveau aanbieden met nieuwe uitdagingen. Het is belangrijk dat iedere leerling zijn eigen talenten kan ontwikkelen en dat kan bijvoorbeeld ook met sport, dans of muziek zijn."

Ook is er aandacht voor het ontwikkelen van de vier Q's. "We gaan uit van een holistische benadering en je wordt begeleid in de ontwikkeling van SQ (spirituele intelligentie), IQ (mentale intelligentie), EQ (emotionele intelligentie) en PQ (fysieke intelligentie). Samen met een leerling gaan we in gesprek en vragen we: wie ben je, wat wil je graag leren en wat vind je moeilijk. We maken kinderen verantwoordelijk voor hun eigen leerproces en besteden veel aandacht aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen. We willen kinderen helpen zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen en eigen verantwoordelijkheden te nemen. Want dat moet een leerling echt zelf doen en je krijgt op deze manier ook meer zelfinzicht in wat je mee kunt nemen als je overstapt naar een middelbare school."

Florencius geeft ook huiswerkbegeleiding. "Leerlingen op de middelbare school krijgen bij ons één begeleider op vier leerlingen en voor elke leerling wordt een planning gemaakt. Voordat een leerling naar huis gaat, wordt het huiswerk nagekeken en zijn ze overhoord als dat nodig is"

Altijd persoonlijke aandacht

Leerlingen zijn bezig met hun huiswerk.