Directeur Robert-Jan Vos bij de nieuwe sportzaal van het Huis van Eemnes.
Directeur Robert-Jan Vos bij de nieuwe sportzaal van het Huis van Eemnes. Foto: Bob Awick

Huis van
Eemnes is dé
ontmoetingsplek voor
inwoners

"Huis van Eemnes wordt dé ontmoetingsplek voor alle inwoners van het dorp en omstreken", aldus Robert-Jan Vos, directeur van de Stichting Huis van Eemnes.

"Het nieuwe gebouw aan de Noordersingel 4 is heel duurzaam gebouwd. Het gebouw is gasloos en op het dak liggen een kleine 1800 zonnepanelen. We voorzien zelf in onze stroombehoefte en hebben warmtepompen zodat we onder andere altijd de juiste temperatuur hebben, 's winters én 's zomers. Aan de voorkant komen grote planten- en bloemenbakken voor met name vlinders en bijen en de parkeerplaatsen zijn zo gebouwd dat het regenwater op een natuurlijke manier wegzakt in de bodem."
Huis van Eemnes heeft direct na de entree een mooie gezamenlijke ontmoetingsplek waar de oude Hilt en Bibliotheek Gooi en meer, die partners zijn, samenkomen. "In deze centrale plek staan overal boeken en zijn er verschillende huiskamerhoekjes waar je lekker kunt zitten voor een praatje of om een boek te lezen. Voor kleine kinderen is er een leuke speelhoek met boeken en speelgoed. Ook is er een bar en brasserie met bediening voor een lekker broodje, lunch, brunch, borrelhapje of avondeten. We zijn dagelijks geopend van 8.30 uur tot middernacht. Iedereen is welkom om te komen sporten, een andere activiteit te doen of gewoon langs te komen voor een kopje koffie of een glas wijn op het overdekte terras. Buiten is ook een leuke speeltuin en het skatepark wordt teruggeplaatst en heeft dan ook een facelift gekregen. We vinden het belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt, jong en oud, en dat het een laagdrempelige ontmoetingsplek is. Een soort tweede huiskamer voor inwoners van Eemnes waar sport, ontspanning, cultuur, educatie, informatie, recreatie en participatie samenkomen."
In het Huis van Eemnes zijn twee sporthallen die naast elkaar liggen en met elkaar verbonden kunnen worden tot een hele grote hal van 2100 m2. "Ook is er een multifunctionele podium- en theaterzaal met een uitschuiftribune voor 180 mensen. Overdag kan de ruimte gebruikt worden voor verschillende activiteiten en als er een theatervoorstelling of dansshow is op het grote podium, kun je de tribune gebruiken met nog drie rijen stoelen. Er is dan plek voor 230 bezoekers. De zaal heeft theaterledverlichting en spots, zeer goede akoestiek en een beamer die ook gebruikt kan worden voor filmavonden en presentaties. Daarnaast zijn er vier multifunctionele vergaderzalen die gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld De Volksuniversiteit, bridgeclubs, verenigingen en voor vergaderingen, cursussen en trainingen van bedrijven, want deze ruimtes hebben ook een beamer en een goede geluidsinstallatie. In een van de zalen ligt zelfs een sportvloer zodat de ruimte ook geschikt is voor yoga, dans- of balletlessen."

"We gaan ook werken met het LeerWerkHuis en zijn op zoek naar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en/of een verstandelijke beperking en vrijwilligers voor bijvoorbeeld de bediening van de brasserie, in de keuken, voor schoonmaakwerk, als gastvrouw/heer en voor beheerswerkzaamheden. Heb je interesse, dan kun je altijd contact met ons opnemen door te bellen of te mailen."

De verhuizing van de oude Hilt en de bibliotheek vindt plaats in de kerstperiode en het Huis van Eemnes gaat op zaterdag 4 januari open. "De officiële en feestelijke opening van het Huis van Eemnes is op zaterdag 25 januari met 's avonds een optreden van Karin Bloemen in ons theater. De kaartjes voor het optreden van Karin Bloemen zijn te koop via onze website. Het wordt echt een geweldig leuke avond."