Het naslagwerk over de Huizer burgemeesters.
Het naslagwerk over de Huizer burgemeesters. Foto: Historische Kring Huizen

De Burgemeesters van Huizen 1813-20..?

Het jaar 2020 staat in het teken van '75 jaar vrijheid'. In de achterliggende 207 jaar hebben twee burgemeesters zowel oorlog als bevrijding meegemaakt.

De allereerste burgemeester van Huizen was Jacob Rebel. De Fransen benoemen hem in 1813 op 38-jarige leeftijd tot Maire van Huizen. Jacob Rebel was onder meer grootgrondbezitter en genereerde uit de pacht ervan zijn inkomsten. In 1814 vertrekken de Fransen en is Jacob Rebel daarmee de eerste burgemeester van Huizen die een bevrijding meemaakt. In een schrijven uit 1814 deelt hij aan alle “ingezetenen dezer gemeente” mee dat “de zo lang gewenste vrede eindelijk door Gods Goedheid op den 31e mei jongstleden, tussen Z.M. de koning van Frankrijk en Navare en H.M.M. de keizers van Oostenrijk, Rusland, de koningen van Pruisen en Engeland en ter deze geallieerden is getekend geworden”. Hoe en of Jacob Rebel veel heeft moeten schipperen tussen de Franse onderdrukkers en de Huizer inwoners staat niet beschreven in het boek ‘de Burgemeesters van Huizen 1813-2017’.
Over de tweede burgemeester die eveneens zowel een oorlog als bevrijding meemaakt, Hendrik Vlug, is meer bekend. Burgemeester Vlug heeft zich gedurende de oorlogsjaren in dusdanige bochten moeten wringen om zowel de dorpsbewoners als de Duitse bezetter tevreden te stellen, dat hem dat niet in dank is afgenomen. Men beschuldigde hem zelfs op zeker moment van sympathiseren met de NSB’ers. In Huizen en omgeving wemelde het zowel van de Duitsers en NSB’ers als van de ‘verzetters’. Wat de beste man persoonlijk heeft moeten doorstaan aan valse beschuldigingen, schorsingen en een dreigend oneervol ontslag, zullen we nooit helemaal weten, maar dat hij het als “zeer grievend” heeft ervaren, moge duidelijk zijn. Kort na de oorlog bleken al die beschuldigingen onterecht. In 1946 werd hem eervol ontslag verleend. Hierdoor kon hij in Leerdam weer aantreden als burgemeester, maar zijn medestanders hadden hem graag teruggezien als burgemeester van Huizen.

Dit jaar viert onze nieuwe burgemeester, Niek Meijer, met ons Huizer inwoners 75 jaar vrijheid. De Historische Kring Huizen zal aan 75 jaar vrijheid op eigen en ludieke wijze aandacht besteden. De eerste ruwe schetsen van de geschiedenis van onze nieuwe burgemeester zijn al in het HKH-archief gearchiveerd. Wie weet, komt er nog een nieuwe druk en mogen wij in de toekomst ook zijn verhaal toevoegen aan dit indrukwekkende boek. Wij verwelkomen burgemeester Meijer in ieder geval van harte en wensen hem een vruchtbaar burgemeesterschap toe.

Het rijk geïllustreerde historische naslagwerk ‘de Burgemeesters van Huizen van 1813-2017’, geschreven door Willem Meijerman, is te koop voor slechts € 19,50 en voor HKH-leden € 15,- (hardcover, 191 pagina’s).