Van links naar rechts: Gerrit Oorschot, Greg van Eijk, Stefan de Groot en Nico Voskamp van de Coöperatie HuizenDuurzaam.
Van links naar rechts: Gerrit Oorschot, Greg van Eijk, Stefan de Groot en Nico Voskamp van de Coöperatie HuizenDuurzaam. Foto: Bob Awick

Gratis bezoek van energiecoaches om te praten over verduurzaming huis

Vrijwillige energiecoaches van de Coöoperatie HuizenDuurzaam komen gratis langs bij inwoners om te sparren over verduurzaming van hun huis en hoe ze van het gas af kunnen.

HUIZEN De energiecoaches van Coöperatie HuizenDuurzaam komen gratis bij inwoners van Huizen langs om met hen te praten over de energietransitie: dingen die zij in hun woning kunnen aanpassen om energie te besparen en uiteindelijk van het gas af te gaan. Energiecoach Gerrit Oorschot: "De gemeente Huizen heeft inwoners als energieambassadeurs opgeleid, nu energiecoaches door ons genoemd. Omdat er na de opleiding een gat dreigde te vallen, hebben we de Coöperatie HuizenDuurzaam opgericht."

Bij de coöperatie zijn inmiddels 25 mensen aangesloten als energiecoach. Het is vrijwilligerswerk dat zij in hun vrije tijd doen. Ze willen op die manier inwoners van Huizen helpen bij de verduurzaming van hun woning. "Dat hoeven niet alleen woningeigenaren te zijn, maar dat kunnen ook huurders zijn. Die kunnen vaak zelf minder doen, maar wel iets", zegt Gerrit.

Veel energiecoaches hebben bij de gemeente een aantal bijeenkomsten bijgewoond en daar van alles geleerd over de energietransitie. Gerrit is gepensioneerd en volgde deze opleiding, maar had ook al zelf via een landelijke organisatie zich laten omscholen tot energiecoach. "Ik was al nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen die er zijn op het gebied van duurzaam wonen en leven. Zeker de technische zaken hebben mijn interesse. Omdat ik in wijk 1276 woon, kwam het ineens heel dichtbij. Wij zijn namelijk pilotwijk voor de gemeente om te kijken hoe ze de energietransitie in Huizen gaan vormgeven. Daarnaast ben ik opa en maak ik me zorgen hoe we de aarde voor onze kleinkinderen achterlaten. Nu kan ik daar zelf iets aan doen."
Greg van Eijk woont in dezelfde wijk. Hij werd ook geconfronteerd met dezelfde pilot en dat was voor hem ook de trigger om de opleiding bij de gemeente te gaan doen. "Ik ben altijd al bezig met verduurzaming. Ik rijd elektrisch en probeer mijn kinderen ook iets te leren over duurzaamheid." Hij liep Gerrit tegen het lijf en die vroeg hem te helpen bij de coöperatie. "Ik ga de coördinatie doen. Als mensen een bezoek van een energiecoach aanvragen, dan stel ik ze alvast wat vragen. Dan weten we hoever ze zelf al zijn en kunnen we daar de meest geschikte energiecoaches naartoe sturen. Er gaan altijd twee mensen op bezoek. Een ervaren en een iets minder ervaren energiecoach. Bovendien weten twee mensen meer dan een", legt hij uit. Ook zal hij vragen beantwoorden die via de mail worden gesteld of stuurt deze door naar de energiecoach die de vraag kan beantwoorden.

Wereld beter maken

Niet uit de pilotwijk komt energiecoach Nico Voskamp. "Ik zit op dit moment tussen twee banen in en had de tijd om dit te doen. Het is liefdewerk oud papier, zoals je het noemt. We doen het allemaal vrijwillig. Maar dat doe ik graag, want ik vind dat je de wereld op deze manier een beetje beter maakt. Ik vind ook niet dat we deze last bij onze kinderen moeten leggen. Ik heb zelf twee kinderen en wil op deze manier iets terugdoen." Naast energiecoach doet hij ook de PR voor de coöperatie. "We willen ons verhaal graag onder de mensen brengen, zodat ze weten dat ze bij ons terecht kunnen voor een gesprek over verduurzaming van hun huis."

Voorzitter van de coöperatie is Stefan de Groot. Hij heeft geen opleiding tot energiecoach gedaan en werd door Gerrit gevraagd. Gerrit: "Hij maakte een aantal zinnige opmerkingen toen wij de voorlichtingsavond bij de gemeente hadden over de pilot voor de energietransitie in onze wijk." Stefan: "Ik ben een stuk jonger dan de anderen en het onderwerp transitie/duurzaamheid heeft zeker mijn aandacht. Ik zie veel dingen om ons heen veranderen. De connectie met de aarde waarop we leven is heel belangrijk en die moet je beschermen. Vragen als hoe woon ik, hoe gaan we om met energiebronnen, hoe houden we rekening met duurzaamheid. Ik heb geen tijd om op bezoek te gaan als energiecoach, maar kan als voorzitter wel iets doen met de organisatie van de coöperatie en zo daar aan bijdragen."

Ik vind dat je de wereld op deze manier een beetje beter maakt

Inwoners die met de energiecoaches van gedachten willen wisselen over wat er eventueel mogelijk is in hun huis, kunnen een bezoek aanvragen via info@huizenduurzaam.nl. Dan komen er twee energiecoaches langs die het gesprek met de bewoners aangaan aan de hand van een checklist. Greg vraagt van tevoren of de bewoners het goed vinden als de energiecoaches de woning bekijken. "Als mensen dat niet prettig vinden, is dat geen probleem. Dan weten de energiecoaches dat al van tevoren." De energiecoaches kunnen mensen doorverwijzen voor meer informatie en de bewoners krijgen na afloop een gespreksverslag. "We willen een soort sparringpartner voor ze zijn", legt Gerrit uit. "We geven geen advies. Uiteindelijk is het aan de bewoners zelf wat ze gaan doen. Het gaat immers om geld uit hun portemonnee. We laten wel graag zien wat de mogelijkheden zijn, zodat ze een goed gefundeerde beslissing kunnen nemen."