Wisselvallig, aanhoudend vrij zacht

Ook met januari op de kalender is er nog geen vooruitzicht op winterweer. Een zuidwestelijke stroming voert soms zeer zachte lucht aan met een maximum boven 10°C. Een treuzelende frontale zone zorgt voor een hoge neerslagkans. Vrijdag stroomt achter een koufront drogere en tijdelijk iets minder zachte lucht onze richting uit. Zaterdag is het dan overwegend droog.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag vallen enkele buien. In de loop van de dag wordt het droog. Nu en dan schijnt de zon. Met een matige noordwestenwind is het met 8°C iets minder zacht. In de nacht naar zaterdag is er kans op een graadje grondvorst. Het is zaterdag vrijwel droog met wolken en enkele opklaringen. Zondag wordt toenemende bewolking verwacht en de kans op regen neemt weer toe. De zuidwestenwind trekt aan tot krachtig. Het wordt dan 9 à 10°C.

Trend na het weekeinde

Ook na het weekeinde blijft de invloed van (uitlopers van) oceaanstoringen aanwezig. Het hogedrukgebied ligt meestal boven Midden- of Zuidoost-Europa, waardoor boven het Noordzeegebied de stroming zuidwestelijk blijft. Er valt soms wat regen en het blijft zacht.

Weetje

December was zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 5.8°C tegen 3.7°C als langjarig gemiddelde. Recordzacht was december 2015 met 9.6°C, wat normaal is voor april. December was met 65 mm aan de droge kant (normaal is 80 mm). Ook was december zonnig met 80 zonuren (50 uren is normaal), dankzij het zonnige begin en einde van de maand.