‘Winterlandschap met boerderijen’ van Frederik Marinus Kruseman. Collectie gemeente Hilversum.
‘Winterlandschap met boerderijen’ van Frederik Marinus Kruseman. Collectie gemeente Hilversum.

De 'echte' winter is te zien in het Huizer Museum

HUIZEN Echte winters, ijspret, knisperende sneeuw in een lage zon. We hebben het deze winter nog niet mogen meemaken hier, maar in het Huizer Museum is deze 'echte' winter wel te zien in de nieuwe tentoonstelling Krakend Koud in tekeningen, etsen, litho’s, olieverfschilderijen en aquarellen. Gelardeerd met oude schaatsen en een oude slee.

Afgelopen donderdag werd de tentoonstelling geopend in de Boerderij met warme chocolade met slagroom. Het museum maakt daar namelijk altijd iets bijzonders van. Restaurateur Rob Jacobs uit Kortenhoef was speciale gast. Hij heeft diverse werken op mogen knappen voor deze tentoonstelling. Bijvoorbeeld het kunstwerk op de foto. Na een goede schoonmaakbeurt kwam de lucht weer mooi tot zijn recht. In zijn presentatie van voor en na is dat goed te zien.
Ook een olieverf op karton met daarop dames en een kind in kleurrijke winterse klederdracht nam hij onder handen. "Dat is best lastig, karton. De olieverf was goed aangebracht. Wel was een deel van het kunstwerk slecht. Gelukkig staat daar niets op. Ik heb dus geadviseerd om dat deel eraf te snijden. Iets wat je normaal niet zo snel zou doen." Wie het verhaal achter dit werk niet kent, zou niet weten dat er een deel af is. De maker van het kunstwerk is niet bekend. Omdat het een winters beeld weergeeft, past het - nu gerestaureerd - prima in de tentoonstelling.
De tentoonstelling in het Huizer Museum is mede mogelijk doordat weer veel werken geleend konden worden uit andere collecties. Werken die anders veelal verborgen blijven in depots. Zo is er een werk van Ernst Leyden te zien van de Stichting Kunstbezit 's Graveland. De echtheid van een imposant winterlandschap werd gedurende een aantal maanden betwist. Na grondige restauratie vindt men het aannemelijk dat het werk echt van de hand van Leyden is. Ook zijn er werken uit de collectie van Hilversum, Eemnes, Laren, het Huizer Museum en enkele particuliere collecties te zien. De mooiste winterlandschappen in verschillende stijlen en technieken zijn zo bij elkaar gebracht. Een heel divers palet van de hand van Ferdinand Hart Nibbrig, Frederik Marinus Kruseman en Lodewijk Schelfhout.
Rondom de tentoonstelling worden weer diverse activiteiten georganiseerd. Zie hiervoor huizermuseum.nl. Het museum is in de winter geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Vanaf 1 januari is een kop koffie of thee bij de entreeprijs inbegrepen.