Dirigent Wouter Verhage ging meteen hard aan de slag tijdens de eerste repetitie van het projectkoor.
Dirigent Wouter Verhage ging meteen hard aan de slag tijdens de eerste repetitie van het projectkoor. Foto: Bob Awick

Repetities van het projectkoor van Matthäus-Passion Huizen zijn gestart

Na een jaar geen eigen uitvoering te hebben gehad van Bachs Matthäus Passion is het projectkoor gestart met repeteren. Huizers zingen straks voor Huizers dit lijdensverhaal.

HUIZEN Het eerste repetitieweekeinde van het projectkoor van Matthäus-Passion Huizen zit erop. Het koor bestaat uit zestig leden die allemaal auditie hebben gedaan. Bij het binnenlopen van de Goede Herderkerk, waar de repetities plaatsvinden, klinken de eerste klanken in sommige gevallen al heel goed. Er zal nog wel heel wat keren gerepeteerd gaan worden om straks op 8 april bij de uitvoering in de Oude Kerk bezoekers in vervoering te brengen.

Voor koor 1 staat en zit dirigent Wouter Verhage afwisselend zaterdagmorgen. Hij neemt diverse maten met de zangeressen en zangers door. Soms wijst hij ze op kleinigheden als een noot die iets lager moet, een woord dat iets anders moet worden uitgesproken. Telkens met een heldere uitleg erbij, zodat je zelfs als leek begrijpt wat hij bedoelt.
Dan wordt er weer een stukje gezongen. Het Duits van de Matthäus Passion van Johannes Sebastian Bach is vrijwel niet meer herkenbaar te horen als er vierstemmig wordt gezongen. De sopranen, alten, tenoren en bassen zingen elk hun eigen partij. Maar als het dan even in elkaar valt, dan is voelbaar wat de componist met zijn muzikale vertaling van het lijdensverhaal van Jezus Christus bedoelt.
"Er zijn inderdaad twee koren. Het zijn de gelovigen in het ene koor en de mensen die niet zo goed weten wat ze met het lijdensverhaal aan moeten. Die vragen dingen aan het andere koor. Zo vertelt Bach het lijdensverhaal. Soms zingen ze tegen elkaar in en soms samen", legt dirigent Wouter Verhage na de repetitie desgevraagd uit. Vrijdagavond heeft het projectkoor gezamenlijk gezongen en zaterdagmorgen koor 1 en 's middags koor 2.
Angelique Schaafsma, die net over de grens van Huizen in Blaricum woont, is een van de deelnemers die auditie heeft gedaan en uitverkoren is om mee te zingen."Ik zong al in het Papageno koor en vond dit een uitdaging. Ik ben naar het meezinguur op 5 oktober gegaan en vervolgens naar de auditie." Het was niet de eerste keer dat ze ergens auditie voor deed. "Ik ben heel enthousiast over de dirigent. Hij is echt heel prettig om mee te werken. Hij gaf je bij de auditie al een veilig en fijn gevoel. Hij is streng en heeft passie. Hij legt dingen heel goed uit. Bijvoorbeeld hoe Bach dingen bedoeld heeft. Als we moeten zingen zodat de ogen dichtvallen, legt hij dat heel goed uit. Dat voel je dan zelf ook als zanger."
Wouter legt vervolgens enthousiast uit dat Bach dat inderdaad zo heeft gecomponeerd. "Om vervolgens iedereen weer wakker te schudden met een volgend stuk dat weer hard gezongen moet worden. Zo was hij."

Angelique schrok wel even bij de eerste repetitie. "Het was een kakofonie van geluid in het begin. Ik zat vrijdagavond direct voor de mannen en kon amper mijn eigen partij, de alten, horen." Wouter legt uit dat het vaak een stukje onzekerheid van zangers is als ze hard zingen. Aan hem is het dan om de balans erin te brengen en dat lukte al vrij aardig bij de eerste repetitie. "Er zijn echt al momenten die klinken zoals ik het straks bij de hele uitvoering wil horen. Het is ook leuk om te doen. De sfeer is goed en de attitude prettig. Er wordt hard gewerkt en de zangeressen en zangers zijn goed in staat om iets te veranderen. Ze staan open voor nieuwe dingen en gaan die onderzoeken en integreren die hopelijk ook weer in hun zang."

Op het moment let hij heel erg op het technische gedeelte van de zang. "Ik ben zelf professioneel zanger en je merkt dat op dit gebied nog veel te halen is." Wel laat hij aan de deelnemers van koor 1 weten aan het einde van de zaterdagochtend dat het goed is om technisch te zingen en het Duits perfect uit te spreken, maar dat het uiteindelijk gaat om de beleving die de bezoeker heeft.
"Wat mij betreft is de uitvoering geslaagd als de mensen geraakt zijn of opnieuw geraakt. Dat het lijdensverhaal met compassie of het verraad van Petrus iets persoonlijks met ze heeft gedaan. Dat soort dingen is herkenbaar. Iedereen heeft weleens zo'n moment in het leven. Het moet niet zijn 'goh, wat een lekker deuntje', maar dat zij er een boodschap uit halen die voor hen waardevol is."

Om dat te bereiken moeten hij en alle zangeressen en zangers bijna alle weekeinden tot de uitvoering nog wel aan de slag. "Er komt straks ook nog een orkest bij en solisten. Daarnaast zingt er ook nog een kinderkoor en een koraal koor." Dat laatste koor zingt kerkliederen die vierstemmig zijn gemaakt. "Vroeger werden die zelfs door de kerkgangers meegezongen", legt Wouter uit. "Dat is allang niet meer zo. Nu hebben we er een koor voor."

Kaarten

Zangeres Angelique: Het was een kakofonie van geluid in het begin

De openbare kaartverkoop start maandag 27 januari. Burgemeester Niek Meijer zal dan de eerste twee kaarten kopen. Een week ervoor kunnen begunstigers al kaarten aanschaffen voor de eerste Matthäus-Passion Huizen waar Huizers voor Huizers zullen zingen. Houd voor meer informatie de website matthauspassionhuizen.nl in de gaten.