De kick-offbijeenkomst over de viering van 75 jaar vrijheid in Huizen in oktober vorig jaar.
De kick-offbijeenkomst over de viering van 75 jaar vrijheid in Huizen in oktober vorig jaar. Foto: Gemeente Huizen

Diverse organisaties haken in op feest rond 75 jaar vrijheid

HUIZEN Marianne Vos-Breel is de verbinder tussen de organisaties die samen verantwoordelijk zijn voor de viering van 75 jaar vrijheid. Als secretaris van het 4 mei Comité staat ze jaarlijks al stil bij het herdenken van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen en vredesmissies daarna. Nu bemoeit ze zich ook actief met het vieren van 75 jaar vrijheid.

"Ik vind het belangrijk om 75 jaar vrijheid te vieren. Om te kunnen waarderen wat we hebben, de vrijheid. Dat is zo kostbaar en dat beseffen we niet altijd. Ook is het wat mij betreft een stukje eerbetoon aan mensen die bewust en onbewust hun leven hebben gegeven en risico's hebben genomen door anderen te helpen en in verzet te komen. Ook in Huizen hebben mensen anderen geholpen in de oorlog. Vaak mensen die zelf niets hadden. Je deed het en had het er niet over, omdat je het als mens gewoon moet doen."

Het is volgens haar ook nog eens een van de laatste kroonjaren waarbij mensen die zelf de Tweede Oorlog hebben meegemaakt erbij kunnen zijn. "In het programma willen we daar ook aandacht voor hebben", zegt ze.
Een programma dat georganiseerd wordt door diverse organisaties uit Huizen. "Ik verbind alleen maar en organiseer niets zelf, behalve met het 4 mei Comité de herdenking." In dat programma is door de gemeente op een aantal dingen ingehaakt die door het Nationaal Comité 4 en 5 mei worden georganiseerd. Zoals deelnemen aan het Holocaustmonument Levenslicht. Dit monument is op verzoek van het Nationale Comité 4 en 5 mei gemaakt door Daan Roosegaarde en wordt vanavond, donderdag 16 januari, onthuld in Rotterdam. Het zijn 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - en zo staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen worden verdeeld over de 150 deelnemende gemeenten, waaronder Huizen. "Huizen krijgt ongeveer 600 stenen. Als er licht op valt, dan lichten ze op, alsof ze ademen. Daarom is voor deze plek in het postkantoor gekozen. Mensen kunnen ook 's avonds naar binnen kijken en de stenen zien en letterlijk stilstaan bij de gruwelen van de Holocaust", vertelt Marianne.

Vanuit het landelijke programma komt ook de Vrijheidsexpress langs in Huizen. De datum daarvan is nog niet bekend. "Ook zijn er Vrijheidsmaaltijden op 5 mei, ondersteund met aankleding en tips en tricks door het landelijke comité. Iedereen kan zo'n Vrijheidsmaaltijd organiseren en zelf aanmelden bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Fijn als ze dat dan ook even bij mij melden via m.vosbreel@gmail.com. Dan kan ik dat meenemen in het programma. De Rotary in samenwerking met De Krachtcentrale en TijdvoorMeedoen hebben hier al plannen voor."

Programma

Dit programma wordt binnenkort gepubliceerd via de website 75jaarvrijheidhuizen.nl. Hier alvast een aantal activiteiten die op het conceptprogramma staan:
23-28 maart - Theaterroute
14 april - Bibliotheek: Schrijversontmoeting met Roxane van Iperen
14 april - 9 mei - Programma Huizer Museum, met onder andere een buitententoonstelling op de Naarderstraat
14 april - 9 mei - Historische Kring Huizen met diverse activiteiten als tentoonstelling, bevrijdingskrant, speciale uitgave De Ratel, wandeling en 14 mei openbare ledenavond
14 april - 9 mei - De Gooische Fotoschool in samenwerking met Huizer Museum wandelroute
14 april - 9 mei Atelierroute
27 april - Taptoe
2 mei - Regionale Veteranendag
3 mei - Karavaan Het Gooi Bevrijd in de Oostermeent
4 mei - Herdenking

"Mensen of organisaties die zelf ook wat organiseren in het kader van 75 jaar bevrijding, kunnen dat bij mij melden via m.vosbreel@gmail.com. Dan kunnen we dat opnemen in het programma."