Eerst nog wisselvallig, geleidelijk wat minder zacht

Met een hardnekkige zuidwestelijke stroming is het ook deze week nog anti-winterweer. Donderdag passeert een hogedrukzone met droog weer. Vrijdag passeert een front met regen. Vanaf zondag zwaait een krachtig hogedrukgebied de scepter. Dan volgt er een overgang naar rustig en droog weer met een vleugje wintergevoel door kans op lichte vorst in de nacht.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag gaat het overdag enige tijd regenen. Het wordt 9°C. Er staat een matige tot krachtige zuidwestenwind. Zaterdag draait de wind van west naar noordwest. In de polaire lucht blijft het kwik dan steken bij 7°C. Zaterdag valt nog een bui naast nu en dan zon. Zondag is het droog met kans op mistvorming in de nacht. Dit kan overdag overgaan in lage bewolking. Waar mist en lage wolken lukt op te lossen zijn er zonnige perioden. Er is kans op nachtvorst.

Trend na het weekeinde

Het hogedrukgebied ligt ten zuiden van onze omgeving. Daardoor blijft de stroming westelijk. Op een graadje nachtvorst na ligt de maximumtemperatuur boven het vriespunt (rond 6°C). Maandag is het droog. Nadien neemt de neerslagkans toe en loopt de temperatuur weer op.

Weetje

Hoge temperaturen in januari zijn opmerkelijk, maar niet uitzonderlijk. Op enkele dagen werd het deze week 11 à 12°C. Voor half januari ligt het langjarig gemiddelde op een maximum van 5.7°C. Tijdens de lentewinter van 1975 werd het op 14 januari 13.4°C . Dezelfde datum in 1987 vroor het met -10.6°C streng. Recordzacht werd het op 25 januari 2016 met 14.6°C.