Westerheide.
Westerheide. Foto: Provincie Noord-Holland

Deal provincie en gemeenten voor Gooise natuur bij GNR-exit

HUIZEN De provincie Noord-Holland gaat op een nieuwe manier samenwerken met de Gooise gemeenten en de gemeente Amsterdam om de natuur in deze regio te beschermen en te bevorderen. Op 20 januari ondertekenden alle partijen hiervoor een intentieovereenkomst.

Aandachtspunten voor bescherming en bevordering van de natuur krijgen de komende maanden vorm in een zogenoemde Gooise natuuragenda. Daarbij wordt gekeken naar onder andere biodiversiteit, recreatie, erfgoed en een schone omgeving.
De nieuwe samenwerkingsvorm is het alternatief voor de deelname van de provincie aan het bestuur van het Goois Natuurreservaat (GNR). Gedeputeerde Staten namen voorjaar 2019 het besluit om uit deze bestuursvorm te stappen. De onderhandelingen over de uittreding zijn naar verwachting aan het begin van de zomer klaar, tegelijkertijd met de afronding van de Gooise natuuragenda.
De provincie maakt sinds de oprichting van het GNR in 1932 deel uit van het bestuur. Inmiddels vindt de provincie dit om twee redenen onwenselijk. De eerste is het GNR de enige terreinbeherende organisatie die van de provincie een jaarlijkse bijdrage aan het exploitatietekort ontvangt. "Dat komt bovenop een structurele bijdrage voor het beheer van het natuurgebied. Dat wil de provincie vanuit het oogpunt van gelijkberechtiging niet langer. Dat krijgen anderen niet." Daarnaast vindt de provincie het ongewenst mee te besturen in een organisatie waarvan zij ook de vergunning- en subsidieaanvragen beoordeelt.