Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Cafébezoekers drinken veel

HUIZEN Gooise cafébezoekers drinken veel alcohol tijdens een avondje uit - gemiddeld acht glazen - en toch ook een aanzienlijk percentage gebruikt wel eens drugs. Ook het gebruik van lachgas baart zorgen.

Dit zijn enkele resultaten uit Antenne Gooi en Vechtstreek 2018. Dit jaarlijkse onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam en Jellinek brengt voor de tweede keer systematisch het middelengebruik onder jongeren en jongvolwassenen in regio in kaart. Voor dit onderzoek hebben 184 bezoekers van vijftien cafés in Hilversum, Bussum en Huizen, met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar, een vragenlijst ingevuld. Ook is een panel van professionals ondervraagd en zijn de cijfers van de drugstestservice in Hilversum geanalyseerd.

Stimulerende middelen

Ecstasy is bij de huidige generatie uitgaanders het populairste stimulerende middel. Dat geldt ook voor de cafébezoekers, van wie een derde het middel het laatste jaar heeft gebruikt. Eén op de vijf cafébezoekers gebruikte het laatste jaar cocaïne (21%) en één op de zes amfetamine (15%). Recente gebruikers van methamfetamine zijn niet aangetroffen. Het gebruik van deze middelen blijft meestal beperkt tot bijzondere gelegenheden; in doorsnee zo’n drie á vier keer per jaar. Slechts een handvol cafébezoekers gebruikte tijdens het cafébezoek stimulantia. De sterkte van de bij de Hilversumse testservices geanalyseerde ecstasypillen nam in 2018 toe tot een gemiddelde dosering van 179 mg mdma.
Onder de cafébezoekers heeft ruim een derde het laatste jaar lachgas gebruikt. Het gebruik ervan blijft meestal beperkt tot een paar keer per jaar.