Eric Kip van Exterion Media en burgemeester Niek Meijer.
Eric Kip van Exterion Media en burgemeester Niek Meijer. Foto: Carin van den Berg

Aangifte gedaan van vernielde bushokjes in oudejaarsnacht

Burgemeester Niek Meijer had het al aangekondigd. Als de daders van de vernielingen zich niet zouden melden, zou hij aangifte doen. Dat is nu gebeurd.

HUIZEN Burgemeester Niek Meijer en Eric Kip van Exterion Media hebben maandag aangifte gedaan van de elf vernielde bushokjes in de oudejaarsnacht. Daarnaast is er een beloning voor tipgevers.

De burgemeester gaf de vernielers in de eerste instantie de kans om zich te melden, zodat met een goed gesprek kon worden gekeken hoe deze situatie aan te pakken. Op onze Facebookpagina kwamen daar gemengde berichten op. Sommige mensen vinden de burgemeester een held, anderen vragen zich af of hij wel goed bij zijn hoofd is om te denken dat de daders zich zullen melden.

Verder stappen

Direct meldde de burgemeester wel al dat hij nadacht over verdere stappen en aangifte doen sloot hij daarbij niet uit. In de eerste instantie verlengde hij de tijd voor de daders om zich te melden, omdat meer voelhorens in de maatschappij uitstonden, zoals die van de boa's die speciaal ingezet zijn op jongeren. Ook werden middelbare scholen gevraagd om er aandacht aan te besteden. "Ze doen al veel aan burgerschap en dit paste daar in, daar ben ik erg blij om."
De daders meldden zich niet, maar wel kwamen op burgemeester@huizen.nl tips van inwoners binnen. "De tips die we hebben gekregen van mensen, zijn niet helder genoeg. Wel is er een zachte duiding dat het gaat om een groep of meerdere groepen van jongelui in de leeftijd van 11/12 tot 16 jaar", aldus de burgemeester.

Niet normaal

"Ik wil niet langer wachten om aangifte te gaan doen. Het moet duidelijk zijn dat het vernielen van andermans eigendom niet normaal is. De daders hebben de kans gehad zich te melden. Het doen van aangifte is de volgende stap. Of dat leidt tot aanhouding zal de tijd leren. Het alternatief is niets doen en dat is niet waar ik voor kies.”

Uniek dat zo boodschap wordt afgegeven dat het niet normaal is

Beloning

De gemeente en het bedrijf dat eigenaar is van de bushokjes hebben samen ook nog eens 2.500 euro beschikbaar gesteld voor de tipgever of tipgevers die informatie hebben die leiden tot het concreet aanhouden van iemand. Het tipgeld wordt, net als de schade, op de daders verhaald. "Wij hebben zo'n 7.000 euro schade aan de bushokjes in Huizen. Op een na zijn ze inmiddels gerepareerd. Van een moet de verlichting nog worden hersteld", aldus Eric Kip van Exterion Media. Helaas is het volgens hem geen uitzondering dat dit soort vernielingen gepleegd worden rond oud en nieuw. "We hebben een totale schade van 1,5 ton in heel Nederland. Het ergste is dat we op 1 en 2 januari meteen ook aan het werk moeten om het glas veilig te stellen, de schade te inventariseren en alles te laten repareren. Het wordt elk jaar erger. Dat is op langere termijn niet vol te houden."

Uniek

Hij is blij dat de gemeente samen met het bedrijf optrekt. "We hebben altijd wel samenspraak met gemeenten, maar het is uniek dat op deze manier de boodschap wordt afgegeven dat het niet normaal is." Burgemeester Niek Meijer: "Het is een maatschappelijke schade die we oplopen. Mensen staan niet voor niets in een bushokje. Ze wachten daar op de bus. We lopen het risico dat we het normaal gaan vinden, maar dat is dus niet zo."