Marcel en Megan poseren met een e-bike waarop ze samen met Jacob de 4.000 kilometer willen gaan afleggen.
Marcel en Megan poseren met een e-bike waarop ze samen met Jacob de 4.000 kilometer willen gaan afleggen. Foto: Bob Awick

Van Perth naar Sidney 4.000 km fietsen om geld op te halen voor bosbranden

Megan, Marcel en Jacob gaan in juni naar Australië om daar in 25 dagen van Perth naar Sydney te fietsen om geld op te halen voor de bosbranden. Ze willen 15.000 euro ophalen.

HUIZEN Marcel Blom (22) uit Huizen gaat in juni samen met zijn vriendin Megan Adkins (19) en kerkgenoot Jacob Kollar (35) naar Australië om daar 4.000 kilometer te fietsen op een e-bike om geld op te halen voor de bosbranden in Australië. Ze hebben hun actie 'So We Ride' genoemd. Ze kennen elkaar van de Crossroads International Church in Amstelveen en hebben alle drie een band met het land.

Zo komt Marcels moeder uit Tasmanië en is hij vaak op bezoek geweest bij zijn grootouders aan de Gold Coast. Megan komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar haar opa komt ook uit Australië. Jacob is Australiër en wilde toch al weer eens op familiebezoek in Perth.

"Het begon eigenlijk als een soort geintje van Jacob. Die zei dat het misschien wel leuk zou zijn om zo'n tocht te ondernemen. Uiteindelijk begonnen we er serieus over te dromen en werden we steeds enthousiaster." Megan: "Toen ik het hoorde, dacht ik in de eerste instantie 'ze zijn gek', maar ik vroeg me wel af of drie gewone mensen met een beetje trainen zo'n uitdaging aan zouden kunnen? Het is wel 200 kilometer fietsen per dag."
In hun kerk legden ze contact met de directeur van e-bike-to-go. Die wil de fiets wel beschikbaar stellen. "Ze zorgen er ook voor dat de fiets in Australië komt. Op deze manier willen we ook groen toerisme promoten", vertelt Marcel. Heel dubbel natuurlijk, want ze gaan wel vliegen. Megan: "We gaan ook kijken of we dat kunnen compenseren. Maar als je met de boot zou gaan, eventueel gecombineerd met een auto, blijk je eigenlijk net zoveel CO² uit te stoten. Bovendien duurt dat lang."
Het is een voordeel dat ze op een e-bike de tocht gaan doen, maar ze zullen wel moeten trappen. Zo'n fiets haalt ook hoogstens maar 25 kilometer per uur. "We zijn nu al druk aan het trainen", zegt Marcel. "Vandaag heb ik er al weer 20 kilometer op zitten." Jacob werkt inmiddels bij Thuisbezorgd.nl en Megan, die van haar studie een tussenjaar heeft genomen, gaat dat waarschijnlijk ook doen. Zo kan ze trainen en geld verdienen.
Aan de reis koppelen ze een goed doel, namelijk de bosbranden in Australië. Marcel: "Daar moesten we meteen aan denken, toen we over deze uitdaging begonnen. We hebben een GoFundMe-pagina aangemaakt en mensen kunnen ons op de website gofundme.com vinden onder 'So We Ride'. Megan: "Het geld gaat naar A Rocha, een christelijke organisatie die zich bezighoudt met conservatie van de natuur en onder andere in Nederland en Australië gevestigd is."

Om de reis te kunnen maken, zoeken ze zoveel mogelijk sponsors die een onderdeel willen verzorgen. Bijvoorbeeld een reisbureau dat groene reizen verzorgd voor de tickets. Marcel: "En als er in Huizen nog een goede fietswinkel is die onze fietskleding wil sponsoren, is dat heel welkom." Op die manier kan al het opgehaalde geld naar het goede doel.
Over een slaapplaats maken ze zich niet druk. Megan: "Tijdens de reis rijdt Jacobs vader met een caravan mee. Die is met pensioen en wil ons zo helpen." Als er plaats is in de caravan, kunnen ze daar slapen, maar Marcel verwacht dat ze ook wel in een tentje zullen slapen. Ze hoeven in ieder geval niet alles op hun eigen fiets mee te slepen en dat scheelt. Wel zal het nog steeds een hele uitdaging worden om de tocht in 25 dagen te doen, de tijd die ze zich er voor gesteld hebben.

Meer info: soweride.website of Instagram 'So We Ride'.