Ruben Woudsma overhandigd het vuurwerkrapport aan burgemeester Niek Meijer.
Ruben Woudsma overhandigd het vuurwerkrapport aan burgemeester Niek Meijer. Foto: Ruben Woudsma

Snel onderzoek naar centrale vuurwerkshow jaarwisseling

Nog voor het het landelijk vuurwerkverbod was er ook in de Huizer raad een discussie over vuurwerk. Mag je hier straks nog wel vuurwerk afsteken?

HUIZEN Terwijl er in Den Haag nu serieus invulling wordt gegeven aan een vuurwerkverbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor de komende jaarwisseling, is de roep om een centrale vuurwerkshow in Huizen belangrijker geworden. De raadscommissie Algemene Middelen en Bestuur praatte afgelopen donderdag - voordat bekend werd dat dit vuurwerkverbod er zou komen - al over wat te doen met vuurwerk in Huizen. Burgemeester Niek Meijer opperde zelfs een vuurwerkvrije regio.

Voor de vergadering had Ruben Woudsma van het CDA het vuurwerkrapport naar aanleiding van de meldingen bij het Vuurwerkmeldpunt Huizen aan de burgemeester overhandigd. Namens zijn partij deed hij de volgende aanbevelingen: uitbreiding vuurwerkvrije zones, verbeteren zichtbaarheid handhaving, centrale vuurwerkshow en een debat over tolerantie. Ook de bevindingen in het rapport werden meegenomen in het debat.
"Als we bij een eventueel verbod een vuurwerkshow willen aanbieden, dan is het zaak om er snel onderzoek naar te doen", stelde de PvdA, die vragen had gesteld over wat er mogelijk is in Huizen als het gaat om een vuurwerkverbod. Zo'n onderzoek was al opgenomen in het coalitieakkoord, maar nog niet uitgevoerd. De VVD wilde graag weten waarom de PvdA dit graag wil. Pas ter vervanging bij een verbod op vuurwerk, is dit voor de VVD een optie. GroenLinks sloot zich bij de wens aan en het CDA heeft altijd al gepleit voor een centrale vuurwerkshow.

Andere partijen waren niet onverwijld enthousiast over zo'n vuurwerkshow. De ChristenUnie snapte de gedachte er achter wel, maar vroeg zich af wat de gevolgen waren. Die ging er op dat moment nog vanuit dat mensen zelf nog vuurwerk zouden afsteken. "Dan krijg je allemaal verkeer op straat. Bovendien gaan mensen ook de straat op om 24.00 uur om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen." D66 brak ook nog een lans voor mensen die 'vonken in hun ogen krijgen' als ze vuurwerk zien. "Misschien moeten we niet proberen alles te regelen. We moeten ook niet denken dat er dan niets meer gebeurt als we vuurwerk verbieden. Dan gebeurt er wel weer wat met andere dingen in plaats van vuurwerk." Leefbaar Huizen kon zich helemaal vinden in de mening van D66. Transparant Huizen vroeg zich af hoe je alles kunt handhaven. "Dan gaan ze gewoon naar Duitsland of Belgiƫ. Gaan we dan als gemeenteraadsleden iedereen controleren?"

Burgemeester Niek Meijer liet naar aanleiding van de meningen en vragen weten dat hij tempo gaat maken met het onderzoek naar de mogelijkheid van een centrale vuurwerkshow. "In het tweede kwartaal zal dit klaar zijn en ik zal zorgen dat ik al uw zorgen die u nu al heeft meegenomen hierin mee zal nemen." Hij gaf tevens aan dat handhaven op illegaal vuurwerk inderdaad een probleem blijft. "Bij een eventueel verbod krijg je alleen nog maar meer vuurwerk dat illegaal is." Daarom gooide hij een balletje op of de gemeenteraad er wellicht iets voor voelt om van de hele regio een vuurwerkvrije zone te maken, zodat een verbod makkelijker te handhaven is. "Als dat zo is, dan ga ik me daar hard voor maken." Het was duidelijk dat de gemeenteraad hier nog verdeeld over was. Daarom stelde hij voor om in een volgende vergadering van de commissie hier op terug te komen. "Dan kijken we hoe het er landelijk voor staat." Op de vraag om het carbidschieten ook te verbieden, liet hij weten daar nog geen heil in te zien, omdat het vrijwel niet gebeurd. "Maar, als we een vuurwerkvrije gemeente worden, blokkeren we ook carbidschieten."