Het boek van Dick Schaap.
Het boek van Dick Schaap.

Huizer botter HZ 45 in de Tweede Wereldoorlog

De Historische Kring Huizen herdenkt en viert 75 jaar Vrijheid met onder andere oorlogsverhalen in een speciale editie van de Huizer Courant en het tijdschrift De Ratel, met wandelingen langs markante WOII-punten, een tentoonstelling van documenten en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en een lezing door onderduiker Leo Vis.

‘Wir müssen lange Dünne haben’

Een voorproefje van de insteek van de oorlogsverhalen willen wij u niet onthouden. Zo speelden de Huizer botters en vissers een belangrijke rol in de levensmiddelenvoorziening ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In het boek 'De HZ 45 weer thuis' van Dick Schaap is een heroïsch verhaal te lezen over schipper Jaap Koeman.

Hennie Roukens, die verschillende keren als derde man op de HZ 45 meevoer, vertelde dat zij tijdens één van hun tochten door Duitse militairen op een boot met afweergeschut werden aangesproken. 'Wir müssen lange Dünne haben', riepen ze. Zij wisten blijkbaar niet hoe paling genoemd werd.
Jaap Koeman negeerde hen en voer stug door met de Duitsers in zijn kielzog. Ze gaven een waarschuwend schot voor de boeg, maar Jaap stevende op een zandplaat af. Met de noordwestenwind in de zeilen 'vloog' de platbodem over de zandbank. De Duitsers, die in volle vaart achter hen aan voeren, kwamen muurvast te zitten op de zandplaat.
Jaap zeilde scherp langs de kop van de pier in één rechte lijn richting de afslag in de haven, waar de vis vliegensvlug werd gelost. Naderhand vernamen ze dat de boot forse averij had opgelopen en dat de mitrailleur was afgebroken. Een sleepboot uit Amsterdam heeft uiteindelijk de boot er af gesjord.

Horloge of zakdoek

In de hongerwinter werden spullen geruild voor voedsel. Zo had een Huizer visser nog een laatste portie vis te vergeven. Tegenover hem stonden een man met een gouden horloge en een man met een zakdoek. Maar de visser besloot de man met de zakdoek de vis te geven. Anderen verklaarden hem voor gek. 'Waarom doe je dat?' 'Och', antwoordde de visser, 'de man met het gouden horloge zal nog wel elders aan eten kunnen komen, maar voor de man met de zakdoek is dit waarschijnlijk het laatste maal.'

Heeft u ook een anekdote over de WOII te vertellen, dan kunt u deze insturen naar ratel@historischekringhuizen.nl of bellen met Janine van der Hulst-Veerman op 06-54311748.

Het boek 'De HZ 45 weer thuis' is via de Historische Kring Huizen te koop voor 5 euro.

Lid worden met abonnement op De Ratel en het gratis bijwonen van lezingen kan al voor 15 euro per jaar.