Eigenaar Mike Wiltshire van The Beach wil graag dichter bij het strand serveren.
Eigenaar Mike Wiltshire van The Beach wil graag dichter bij het strand serveren. Foto: Bob Awick

The Beach: 'wij wilden al in 2012 een strandpaviljoen'

HUIZEN - Eetcafé The Beach aan de Zomerkade is in de pen gekropen. Het strandcafé schreef de gemeenteraad een brief, omdat ze zich gepasseerd voelen bij de plannen voor de Zomerkade. "Wij wilden al in 2012 een strandpaviljoen, maar toen was de gemeente er niet klaar voor", aldus eigenaar Mike Wiltshire. "We lezen nu in de krant dat het strandpaviljoen er komt, maar wisten van niets."

Op een of andere manier is de ondernemer niet betrokken geweest bij het participatieproces rond de kustvisie. Wellicht was hij te druk met de Brexit, die mogelijk voor hem als Engelsman gevolgen heeft. In ieder geval las hij in de krant van de plannen van de gemeente en liet hij van zich horen. Bij hem staat een gelijke behandeling van de ondernemers in het 'vergeten stukje' Huizen voorop. "Ik las ook dat Aan de Kade aan de Zomerkade een terras aan de overkant wil bij het beeld. Iedereen wil hier wel een terras in de zon. Als de gemeente daar nu eens creatief over meedenkt, zou je alle horecaondernemers hiermee kunnen bedienen. Je zou aan de overkant een mogelijkheid kunnen creëren. Je kunt eventuele fietsers over de parkeerplaats laten rijden."
Volgens Mike moet je toch heel Huizen buiten willen zetten als het zonnetje schijnt. "Er is in Nederland nu eenmaal geen garantie op zonuren, dus als die er zijn, moet je groots uit kunnen pakken." Hij is als ondernemer bereid om zelf hierin te investeren. "Je zult bij zo'n terras namelijk wel schermen moeten neerzetten, anders wordt je weggeblazen door de wind."

De ondernemer zit al tien jaar aan de Zomerkade. Hij heeft zijn vaste klanten. In 2012 werd de eerste opzet gemaakt voor een kustvisie in Huizen en Mike toog naar het gemeentehuis met tekeningen en serieuze plannen voor een strandpaviljoen. Geld om in zoiets te investeren, zou volgens hem geen probleem moeten zijn. "Iedereen wil toch zo'n mooie plek op het strand." De gemeente was er volgens hem echter nog niet klaar voor. "Het was te vroeg en het bleef liggen. Wel heeft de gemeente nu inmiddels bevestigd dat ik die plannen heb ingediend. Ik vind het gewoon heel raar dat ons als ondernemers niets is gevraagd nu ze weer met plannen komen voor een strandpaviljoen. Wij hebben ons hier al jaren ingezet om het strand levendig te houden in dit vergeten hoekje van Huizen. Wij willen er al jaren iets moois van maken. Dan zou het toch logisch zijn als ze bij ons dan langs zouden komen om te vragen wat wij voor plannen hebben. Maar dat doen ze dus niet."

Nu Mike bekend is met de plannen van de gemeente overweegt hij om zijn plannen voor een strandpaviljoen nieuw leven in te blazen. Hoe hij dat precies aan gaat pakken, weet hij nog niet. Als Engelsman vindt hij al die 'Nederlandse regels' af en toe nog best wel eens lastig. Waar moet hij beginnen? Wellicht gaat hij binnenkort wel met de wethouder praten om te kijken wat er van hem als ondernemer dan verwacht wordt. Door zijn brief is in ieder geval wel bekend dat hij hier dus al plannen voor had en dat hij graag met de gemeente na wil denken over hoe er iets moois kan worden gemaakt van het strand aan de Zomerkade. "Belangrijk daarbij is dat we als alle ondernemers hier de kans krijgen om iets te gaan doen. Toen ik de plannen voor het strandpaviljoen had, heb ik ook eerst met collega-ondernemers gesproken en gevraagd of zij zoiets wilden gaan doen. Toen had niemand belangstelling en ben ik er mee aan de slag gegaan."

De discussie over het strandpaviljoen is op dit moment actueel, omdat de gemeenteraad vanavond, donderdag 13 februari, praat over de prioritering van de projecten van de Integrale Kustvisie Huizen. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het toekennen van de hoogste prioriteit aan de volgende deelprojecten voor de Kustvisie: de natuurlijke zwemvijver bij de Wedekuil, het gebiedsontwerp strand en Zomerkade en het strandpaviljoen met seizoensgebonden horeca.