Onder andere Ernst van der Sloot en Jolande Mailly treden op.
Onder andere Ernst van der Sloot en Jolande Mailly treden op.

Het Huizer Museum wordt 25!

Op 26 april 1995 werd het pand aan de Achterbaan geopend. Sinds die dag het huis voor het erfgoed van Huizen. Het pand huisvest de Historische Kring Huizen en het Huizer Museum. We hebben een jubileumjaar en dat gaan we de komende twee maanden vieren!

Met enkele van onze samenwerkingspartners vieren we feest in de maanden maart en april. Supertrots zijn we op dit mooie programma en we hopen dat iedereen dat met ons komt vieren. Onze 'jubileumladder' heeft een paar hele bijzondere parels in de agenda.
We starten met een mooi KinderAtelier op woensdag 4 maart (15.00 uur). De kinderen gaan aan de gang met verschillende materialen om een mooie, koude witte sneeuwvlok te kleuren. Uiteraard wordt gekeken hoe de kunstenaars de sneeuw hebben geschilderd. En zo komen we erachter dat ondanks dat sneeuw geen kleur heeft, kunstenaars heel veel kleur gebruiken om sneeuw te tekenen.
De volgende dag maken we ons klaar voor een zeer bijzonder Jubileum Luisterconcert op 5 maart (20.00 uur). Verhalen (van de hand van Pieta Bot), voorgelezen door Jolande Mailly, en liedjes geschreven en vertolkt door Ernst van der Sloot, wisselen elkaar af en zijn aan elkaar gesmeed om zo het levensverhaal van Nina te vertellen. Een primeur in Huizen! Een bijzondere voorstelling met een koffie en een drankje om onze jubileummaanden in te luiden.
Op 11 maart (19.30 uur) hebben we het Huizer Café met Bert Schaap op bezoek. Dit keer met speciale gast Frans Ruijter, Blaricummer in hart en nieren. Ruijter schrijft columns en verhalen over zijn dorp. Hij geeft rondleidingen en doet onderzoek naar de Blaricumse geschiedenis. Daarmee kijken we ook over de grenzen van het dorp. Barre Gooise winterse verhalen maken het een koude avond, met warme chocolademelk als toetje. Deze editie van het Huizer Café wordt opgenomen door NH Gooi en wordt ook uitgezonden.
Op 18 maart (20.00 uur) verzorgen we met Geologisch Museum Hofland en de Historische Kring Huizen een lezing van Wout Goetzee in theater De Boerderij met als thema 'Krakend Koud of Tropisch warm toen, nu en morgen'. Het theater staat op een hoogje. Acht meter NAP wel te verstaan. Hoe deze heuvel ontstaan is, horen we op deze avond. Goetzee, verbonden aan het Geologisch Museum Hofland, geeft lezingen in het hele land gerelateerd aan geologie of klimaat. Hij neemt ons mee in de ontwikkelingen van de afgelopen 150.000 jaar, én laat ons zien wat deze ontwikkelingen zeggen over de koude winters waar we zo naar kunnen verlangen. Voorafgaand aan de lezing - vanaf 19.00 uur - kan de tentoonstelling 'Krakend Koud' bezocht worden.
Op 1 april (15.00 uur) staat er een mooi KinderAtelier in de planning. Rondom de schilderijen van de tentoonstelling 'Krakend Koud' zijn de verhalen eindeloos. Eén van de verhalen is het uitgangspunt voor een creatieve workshop waarbij kinderen weer met een aandenken naar huis gaan. Op 16 april ( 19.30 uur) geeft klederdrachtspecialist Jan Kees Goud een lezing voor de Volksuniversiteit: 'Goed Gemutst langs de Zuiderzee'. Hij weet alles van streekdracht en mutsen. Aan de hand van voorbeelden laat hij ons kennis maken met overeenkomsten en verschillen in de streekdrachten in Huizen en de dorpen om ons heen. Op 26 april sluiten we af met een feestje voor onszelf waar we herinneringen ophalen aan hoe het begon en proosten op een mooie toekomst. Wij nodigen iedereen uit om met ons mee te feesten. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Houd de website in de gaten voor informatie.