De kaart met de twee proefgebieden die de gemeente voor ogen heeft voor de pilots.
De kaart met de twee proefgebieden die de gemeente voor ogen heeft voor de pilots. Foto: Gemeente Huizen

Gemeente zet in op twee pilots bij bestrijden van fonteinkruid

De aanpak van het waterplantenprobleem op het Gooimeer heeft de hoogste prioriteit. De gemeente wil daarom gaan inzetten op twee pilots.

HUIZEN De gemeente wil gaan inzetten op twee verschillende pilots als het gaat om de aanpak van het fonteinkruid in het Gooimeer. De aanpak van het waterplantenprobleem heeft de hoogste prioriteit als het gaat om de uitwerking van de Integrale Kustvisie Huizen en was al opgenomen in het coalitieprogramma. Het voorstel aan de raad hiervoor is een uitwerking van het rapport dat oud-waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn op verzoek van de gemeente opstelde.

Een van de pilots betreft het beproeven van andere maaimethoden. Deze zijn bodemberoeren, bepaalde gebieden driemaal maaien in plaats van twee keer, het verwijderen van fonteinkruid met wortel en tak en het vegen of harken. Een geschikt gebied hiervoor is het met '1' gemarkeerde gebied op de kaart, dat ook wel het 'bottervak' wordt genoemd. "Hier experimenteren met proefvakken van nieuwe maaitechnieken levert waardevolle informatie op voor effectievere maaimethoden voor het hele vak en andere gebieden in het Gooi- en Eemmeer met vergelijkbare overlast. Bijvangst voor de gemeente Huizen is dat hierdoor voor onze kust één of meerdere proefvakken liggen waar (tijdelijk) minder waterplanten groeien. Wij gaan hier voortvarend op inzetten", aldus het voorstel van het college aan de gemeenteraad. Maaien is echter een tijdelijke oplossing van het probleem.

De andere pilot waar de gemeente zich op wil richten is op het verdiepen van het Gooimeer. Het met nummer '2' gemarkeerde gebied op de kaart is hiervoor volgens de gemeente een kansrijk gebied. Deze maatregel vraagt een langere voorbereidingstijd dan het maaien, omdat er vergunningen voor moeten worden aangevraagd. Ook is het kostbaarder, omdat overtollig materiaal moet worden afgevoerd. "Wanneer, uiteraard passend binnen de natuurwetgeving, dit materiaal mag worden gestort in de zandwinningsput(ten) links van het proefvak, zou deze verdieping een stuk goedkoper kunnen worden uitgevoerd." Wel is het is een structurele maatregel tegen de overlastgevende waterplanten dan maaien.

Kosten van de twee pilots worden nog uitgewerkt. Het geld hiervoor zou uit het deel van de reserve kunnen komen, dat beschikbaar is voor het uitvoeren van het coalitieprogramma. Wel vraagt het college de raad om alvast 30.000 euro beschikbaar te stellen voor de komende twee jaar om zo een ambtenaar voor 4 uur per week aan deze problematiek te kunnen laten werken. Voor elk jaar 15.000 euro. Op die manier kan de gemeente deel uitmaken van de landelijke werkgroep die zich bezighoudt met het bestrijden van de waterplanten en de pilots verder uitwerken. Het geld is nodig, omdat de extra inzet die hiervoor nodig is niet binnen de reguliere werkzaamheden kunnen worden opgevangen.
Het voorstel werd woensdag besproken door de raadscommissie en als alles volgens plan gaat, neemt de gemeenteraad in haar vergadering van 12 maart hierover een besluit.