Peter Kos, Tarek Zaouia en Pieter Hogenbirk, de mannen van De Krachtcentrale, op het nieuwe dakterras.
Peter Kos, Tarek Zaouia en Pieter Hogenbirk, de mannen van De Krachtcentrale, op het nieuwe dakterras. Foto: Bob Awick

Iedereen met schaar mag lint knippen bij opening van De Krachtcentrale

Eindelijk gaat De Krachtcentrale officieel open. Zondag om 16.00 uur mag iedereen met een schaar het lint om het gebouw doorknippen.

HUIZEN Het is een lange weg geweest om tot dit punt van de officiële opening van De Krachtcentrale aan de Havenstraat 76 te komen. Het idee zat al 20 jaar in het hoofd van Peter Kos en Pieter Hogenbirk toen ze eind 2014 de kans kregen om zich in te schrijven voor een tender om het gebouw te kopen. Nu ruim 6 jaar later en zo'n 3 jaar verbouwen verder kan iedereen met een schaar het rode lint om het gebouw zondag 8 maart om 16.00 uur komen doorknippen.

"Iedereen die betrokken is en wil komen, is welkom. Iedereen, omdat we willen dat het een gebouw voor ons allemaal is", legt Peter Kos deze manier van openen uit. "Met de lintjes die overblijven willen we kunstwerkjes maken voor de obligatiehouders die hebben geïnvesteerd in De Krachtcentrale." Die obligatiehouders hebben de droom van Peter en Pieter mogelijk gemaakt. "Hoewel het niet de bedoeling was om al de eerste jaren een aantal obligaties af te lossen, is ons dat wel gelukt", zegt Peter trots. "Meer mensen dan verwacht, hebben ons inmiddels gevonden."

In september 2018 ging De Krachtcentrale namelijk zonder toeters of bellen al open. De buitenkant van het gebouw was nog niet af en er moest nog een en ander gebeuren. Wel konden de gebruikers er al in en werd het gebouw de nieuwe werkplek van onder anderen kunstenaars Pieter en Peter en het onderdak van Tarek Zoauia, eigenaar van café-restaurant De Krachtcentrale. Toen hoopte Pieter nog dat in het voorjaar van 2019 de officiële opening kon plaatsvinden, maar het is een jaar later geworden. De buitenkant is af en de laatste hand wordt nog gelegd aan het dakterras. "Ook gaat de galerie dan officieel open", vertelt Pieter. Die is vanaf dat moment geopend op donderdag tot en met zondag van 16.00 en 20.00 uur. "En buiten die tijden als er licht brandt."

Na de opening is er van alles te beleven. "Iedereen krijgt een welkomstdrankje en kan daarna munten kopen voor consumpties", legt Peter uit. "Er is muziek, Charly Luske komt optreden en ook aan vertier voor de kinderen is gedacht."

Nu de opening er aan komt, zou je denken dat de heren euforisch zijn. Hier hebben ze immers zo lang aan gewerkt. Het blijkt echter niet zo te zijn, ook al zijn ze wel blij dat het moment er eindelijk is. "Dit is niet het einde, dit is pas een begin", zegt Peter. Pieter vult hem aan: "Dit is pas deel 2 van het plan rond de Havenstraat, het opknappen van De Krachtcentrale. Het eerste deel was het opknappen van de Havenstraat en het derde deel is een creatieve invulling van het BNI-terrein dat vrijkomt. Wij hebben ons aan onze afspraak gehouden en De Krachtcentrale tot een 'stepping stone' gemaakt tussen de Haven en het Oude Dorp, zoals de wens was van de gemeente. Nu moeten anderen zich ook aan hun afspraken houden en ervoor zorgen dat het BNI-terrein een mooie creatieve invulling krijgt. Eén stepping stone is immers geen stepping stone."
De solitaire ligging in het verbindingsgebied tussen Haven en Oude Dorp speelt ook het restaurant parten. "Wij proberen er van alles aan om hier iets levendigs van te maken. We zorgen voor een goede kaart, een daghap, leuke evenementen, maar zonder die invulling om ons heen bij de Havenstraat kunnen we niet tot volledige wasdom komen, zoals gelegenheden in het Nautisch Kwartier. Daar kun je doorheen lopen en kies je een plek uit om wat te eten of drinken", zegt Tarek. "Bij ons moet je echt De Krachtcentrale als bestemming hebben, anders kom je hier niet zo gauw", vult Pieter aan. "Wij hopen ook op concurrentie", zegt Peter. "Daardoor word je beter. We houden ook goed in de gaten wat de ontwikkelingen rondom de Havenstraat zijn."
Hij vindt dat het gebied het potentieel heeft om iets dergelijks te worden als het gebied rondom de Westergasfabriek in Amsterdam. "We staan dan ook open om met iedereen te praten die daar een rol in kan spelen. Samen moeten we er iets moois van maken en ik ben er van overtuigd dat dat uiteindelijk gaat lukken." De drie heren hopen dat de gemeenteraad dan ook niet is vergeten dat er rondom de Havenstraat ook nog een en ander moet gebeuren. Pieter: "Er is een raadspodium gehouden over de invulling van het terrein bij de Havenstraat en er zijn onderzoeken gedaan. Daarna is het stil geworden."

Hoe dan ook gaan ze zondag wel samen met iedereen hun openingsfeest vieren. Peter: "Op het dak staat nu een oranje beeld van iemand die een duik neemt. Wij hebben ooit de sprong in het diepe gewaagd om hier iets moois van te maken met de beperkte middelen die we hadden. Geld is immers altijd een probleem en toch hebben we het wel gedaan. We geloofden er allemaal in, ook Tarek die er later bij is gekomen, al wisten we niet wat er van zou komen. We hebben tegenslagen gehad, hebben een tandje bij gezet en hebben het uiteindelijk toch gerooid en er iets moois van gemaakt."

Peter: 'Meer mensen dan verwacht, hebben ons inmiddels gevonden'