Links aan tafel Hanneke Jansen met naast haar Arjen Jongsma, beiden bestuursleden van de Stichting Gebruikers de Brassershoeve.
Links aan tafel Hanneke Jansen met naast haar Arjen Jongsma, beiden bestuursleden van de Stichting Gebruikers de Brassershoeve. Foto: Bob Awick

De Brassershoeve viert haar 15-jarig bestaan met feestelijke open middag

De Brassershoeve viert zaterdag haar 15-jarig bestaan. Om dat te vieren is er een open middag, want nog niet iedereen vindt de weg naar het ontmoetingscentrum voor 55-plussers.

HUIZEN De Brassershoeve, het ontmoetingscentrum voor 55-plussers aan de Waterstraat 2, viert zaterdag 7 maart haar 15-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan is er van 13.00 tot 17.00 uur een open middag om kennis te maken met alles wat er in het centrum mogelijk is.

"Speciale gasten zijn burgemeester Niek Meijer en wethouder Maarten Hoelscher. Zij openen om 13.30 uur de feestmiddag door het spelen van een carambole op het nieuw geïnstalleerde biljart", vertelt Arjen Jongsma, voorzitter van de Stichting Gebruikers de Brassershoeve.

Eenzaam

De prachtige oude boerderij trekt wekelijks zo'n driehonderd bezoekers, vertelt Hanneke Jansen, vice-voorzitter van het stichtingsbestuur. "Zo'n 50 vrijwilligers houden de boel draaiende." Nog niet elke 55-plusser weet echter de weg te vinden naar De Brassershoeve en met de open dag hopen ze nog meer mensen te trekken. "Daarnaast vragen we of iedereen die hier komt om iemand uit de straat een keertje mee te nemen die wellicht niet meer zoveel buiten komt. Volgens onderzoek van de Ouderenbond is 1 op de 11 mensen eenzaam. In Huizen zijn dat 4.000 eenzame mensen, waarvan er veel boven de 55 jaar zijn. Dat is een fiks getal. Een centrum als De Brassershoeve is dan ook 100 procent nodig", vertelt Arjen. Hanneke: "Ik hoor wel eens van bezoekers 'als ik De Brassershoeve niet had'. Er is een hele groep mannen die 's morgens al vroeg voor de deur staan, die we dan tussen de middag als we van 12.00 tot 13.00 uur gaan sluiten, de deur uit moeten schuiven. 's Middags komen ze dan weer terug." Arjen: "Een groepje gaat zelfs af en toe dan samen lunchen in De Marke", vult Arjen aan.
Voor de mensen die er behoefte aan hebben is De Brassershoeve een tweede huiskamer. Dat gevoel wil de stichting ook oproepen. Hanneke: "De prijzen van drankjes proberen we daarom ook laag te houden. Dan kan ook iemand met een kleine portemonnee hier genieten van de activiteiten." De prijzen voor de activiteiten zijn ook symbolisch, zoals bijvoorbeeld 2 euro per persoon per keer bij de schildersclub en 50 cent om een half uur te biljarten. Arjen: "Met het geld betalen we het onderhoud en bijvoorbeeld het gas en licht. Dat laatste is al 800 euro per maand. De oude boerderij is nu eenmaal nog niet geïsoleerd."
Het gebruik van de oude boerderij krijgt de stichting gesubsidieerd van de gemeente. Hanneke: "Daar heeft Wim Baljet in het verleden hard voor gestreden. We hebben daarom ook een zaal naar hem vernoemd."

Strijd

Die strijd begon toen de gemeente de boerderij wilde verkopen. Zij had deze inmiddels in bezit gekregen, nadat de provincie Noord-Holland het gebouw in 1976 had gekocht voor ouderenwerk. Hanneke: "Er zaten op een gegeven moment ook andere gebruikers in en daarvan vertrokken er een aantal. Door een protest met spandoeken in de raadszaal gaf de gemeente zich gewonnen en werd de boerderij niet verkocht."
In plaats daarvan werd de Stichting Gebruikers de Brassershoeve opgericht. Genoemd naar de nieuwe naam voor de boerderij, die geïnspireerd is door de laatste bewoners: de familie Brasser. Hanneke: "De naam Dienstencentrum was te ouderwets." Arjen: "Als stichting moeten wel ons eigen broek ophouden. Dat lukt tot nu toe aardig."

'Volgens onderzoek van de Ouderenbond is 1 op de 11 mensen eenzaam'

Kijk voor meer informatie op debrassershoeve.nl.