Van Bennekom (r) met het manuscript.
Van Bennekom (r) met het manuscript. Foto: Dida Mulder Photography

Huizer wil aan de slag met manuscript over The Ramblers

HUIZEN Fervent jazzliefhebber en -speler Nol van Bennekom uit Huizen, sinds vijf jaar voorzitter van de Stichting The Ramblers, heeft een manuscript in handen gekregen over de begintijd van The Ramblers en wil dat boek alsnog gaan uitgeven.

Schrijver van het boek, dat nu nog bestaat uit stencils, is Theo Uden Masman, oprichter en leider van The Ramblers. Dit beroemde radio-orkest speelde 3.000 uitzendingen vol, voornamelijk voor de Vara. Liedjes als Wie is Loesje en The Ramblers gaan naar Artis zijn voor liefhebbers welbekende nummers van het jazzy dansorkest.
"Ik ben op een curieuze manier aan dat manuscript gekomen", vertelt Nol. "Een paar jaar geleden ben ik lid geworden van 'De Weergever', een vereniging van verzamelaars van grammofoonplaten en afspeelapparatuur uit lang vervlogen jaren. Op een dag kreeg ik een telefoontje van een lid van de vereniging die vertelde een manuscript voor een boek van iemand te hebben gekregen. Hij vroeg of dat iets voor mij was, omdat het over The Ramblers ging." Toen Van Bennekom het manuscript eens goed ging bekijken, maakte zijn hart volgens eigen zeggen een sprongetje. "Ik heb het in een adem uitgelezen."

De Huizer zou het manuscript graag als een geïllustreerd boek willen uitgeven. "De Stichting Kunst en Cultuur Huizen heeft al aangegeven daarbij te willen assisteren. Er is een duidelijke link met Huizen, omdat de huidige orkestleider Cees Kranenburg hier woont." Ook het Nederlands Jazz Archief heeft volgens Van Bennekom haar medewerking toegezegd. "In 2021 bestaat het orkest 95 jaar en dat zal, zo is het plan, gevierd worden met een nieuwe theatertour met als stralend middelpunt zangeres Janne Schra. Het zou mooi zijn als het boek er dan ook kan zijn."

Lees meer hierover op www.nieuwsbladvoorhuizen.nl.