De schilders Van Voorden en Beenen

Als u niet naar het museum kunt komen, brengen wij het museum toch naar u? Was het maar zo simpel. Zo snel als de grotere musea in dit coronatijdperk hun digitale omgeving kunnen opbouwen, zo snel krijgen wij dat helaas niet voor elkaar.

Toch is er een aantal mensen aan het uitzoeken hoe we mooie objecten uit de collectie kunnen gaan tonen of een rondleiding langs de tentoonstelling gemakkelijk en interactief kunnen aanbieden.

Maar één van de mogelijkheden om het museum naar het publiek te brengen is op deze plaats een paar kunstwerken uitlichten en iets over de makers te vertellen. Het is buiten lente en toch hebben wij mooie winterse parels die we graag laten zien. In dit geval twee schilderijen uit de collectie van Stichting Kunstbezit 's-Graveland.

Er werden weinig winterlandschappen in Kortenhoef geschilderd. De meeste kunstenaars van de Haagse School verbleven tijdelijk in het dorp meestal in de zomer of het voorjaar.

Op dit schilderij van Martien Beenen (geb. 1933) komt de ijspret u tegemoet. Beenen is bekend uit de glorietijd van de Nederlandse jazz en speelde met de fameuze Dutch Swing College Band en andere jazzbands tot in de verste uithoeken van de wereld. Martien is tien jaar beroepsmuzikant geweest, begonnen voor de Amerikaanse troepen in Duitsland. In de jaren 60 ging hij wonen in Kortenhoef en werkte als ontwerper van platenhoezen en brochures. Hij legde zijn omgeving vast in tekeningen en kleurrijke schilderijen. Zijn schilderij IJspret op de ijsbaan van Ankeveen doet verlangen naar zonnige vorstdagen.

Stemmige werken van Barend van Voorden sieren de hal en een groot deel van de wand in de tentoonstellingszaal. Van Voorden (1910-2000) behoorde tot de Kunstschilders van de Kortenhoefse school. Hij was zoon van August Willem van Voorden, bekend als schilder van het vooroorlogse Rotterdam. Barend heeft onder anderen. les gekregen van Jacob Coenraad Ritsema (1869-1943, Kortenhoef en Laren) en was een markante figuur in het dorpsleven. Hij was jarenlang actief in de Stichting Kunst aan de Dijk en maakte grote indrukwekkende stemmige expressionistische schilderijen. Winter met volle maan te Kortenhoef toont Kortenhoef bij maanlicht, in een koude vriesnacht.

Wij hopen over een paar weken de deuren weer voor u te mogen openen. Tot die tijd zetten wij ons in om ons digitale zichtbaarheid te verbeteren. Houd u onze website in de gaten voor de laatste informatie en leuke nieuwtjes?