Deze jongelui zochten hun vertier buiten op gepaste afstand van elkaar, nu de scholen en sportclubs dicht zijn.
Deze jongelui zochten hun vertier buiten op gepaste afstand van elkaar, nu de scholen en sportclubs dicht zijn. Foto: Bob Awick

Ook run op supermarkten en druk op de zorg in Huizen

Het kabinet heeft sinds vorige week maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat leverde veel nieuws op.

HUIZEN Het kabinet heeft sinds vorige week donderdag diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo werd gevraagd om bij verkoudheid thuis te blijven en om kwetsbare groepen te ontzien. Ook werden evenementen met meer dan honderd bezoekers afgelast.

De maatregelen betekende het einde voor een aantal geplande evenementen, zoals het Tjoeke Tjoeke Food Food-festival dat 27 maart zou beginnen. Ook werden de activiteiten voor NLDoet afgelast. Het Huizer Museum bleef in eerste instantie als klein museum nog open, maar besloot toch de deuren te sluiten, om de vrijwilligers en bezoekers niet in gevaar te brengen. De bioscoop paste zich aan en liet niet meer dan honderd mensen binnen bij de voorstellingen, maar moest later ook zijn deuren sluiten.

Leeg schap

Nadat de maatregelen afgekondigd waren, ontstond er ook in Huizen een run op de supermarkten. Met een beetje pech troffen klanten een leeg schap aan. Onverklaarbaar blijft het hamsteren, vooral van toiletpapier, want het is niet nodig volgens de minister president en de experts. "Ik ben verbaasd over de schappen die als eerste leeg waren in een van de supermarkten: Toiletpapier (het is toch geen buikgriep of voedselvergiftiging), Houdbare melk en vooral... Coca Cola. Vooral dat laatste is niet echt te geloven. Coca Cola!", meldt Ron Mikkenie op sociale media.

Hele maand krentenbollen

"Daarentegen waren pakjes zeep (het bekende groene pakje met vier stukken zeep) rijkelijk op voorraad. En ik kon ook voor een hele maand krentenbollen meenemen omdat er daarvan ook nog een een schap vol lag (toch maar niet gedaan). Terwijl bestuurders en medici hun uiterste best doen zijn de lemmingen elkaar in volle paniek aan het achterna rennen."
Ondertussen deden en doen supermarkten nog steeds hun best om de lege schappen zo snel als mogelijk weer te vullen, want er is geen tekort aan levensmiddelen en ook niet aan toiletpapier. Het moet alleen nu versneld naar de supermarkten gebracht worden, omdat sommige mensen er voor kiezen thuis hun 'eigen supermarkt' in de voorraadkast te hebben.

Angst

Met het nemen van striktere maatregelen voor de verspreiding van het coronavirus is blijkbaar ook angst bij mensen naar binnen geslopen. Angst om een tekort aan iets te krijgen. Maar ook angst om besmet te raken. Zo was er een vrouw in een supermarkt in de Oostermeent die volgens de 'coronaregels' keurig in haar elleboog hoestte. Een ander supermarktbezoeker begon tegen haar te schreeuwen dat ze normaal moest doen.
De vrouw dacht in de eerste instantie nog dat de man een grapje maakte, maar de man bleef achter haar aan lopen en ging steeds harder schreeuwen dat ze de winkel uit moest gaan. "Het liep vreselijk hoog op, niet normaal", aldus een ooggetuige.

Scholen ook dicht

Onder veel ouders was er onrust, omdat de scholen in eerste instantie nog open zouden blijven. Zondag meldde het kabinet uiteindelijk dat ook deze tot en met 6 april gesloten zouden worden, net als sportgelegenheden en de horeca. Ook de kinderopvang werd gesloten. Een uitzondering wordt wel gemaakt voor kinderen van ouders van cruciale beroepsgroepen. Immers, de zorg en hulpverlening moet door blijven gaan, de supermarkten en winkels open blijven en ook de media moet blijven vertellen wat er gebeurd.
De scholen namen veelal de eerste dagen van de week even de tijd om te kunnen omschakelen naar digitaal onderwijs. De kinderen zijn dus niet vrij. Met man en macht wordt gewerkt om ze toch zoveel mogelijk te blijven leren.

Druk op zorg

Ondertussen nemen het aantal besmettingen toe in Nederland, maar nog niet in Huizen. Niet iedereen wordt ook meer getest. De druk op de zorg neemt langzaam. Huisartsen vragen met klem aan de patiƫnten gevraagd om niet zonder afspraak naar de praktijk te komen. "Ook niet voor bijvoorbeeld een herhaalrecept, en als u een afspraak maakt eerlijk antwoord te geven op de vraag of u last heeft van luchtwegklachten of koorts. De doktersassistente zal aan de telefoon hiernaar vragen. Ook zal zij vaker een zelfzorgadvies geven of u door de huisarts laten terugbellen. Vragen die veilig uitgesteld kunnen worden, worden uitgesteld", melden zij. De minister president drukte maandag vooral iedereen op het hart de nu genomen maatregelen op te volgen. Zo hoopt hij dat Nederland niet in een lockdown terecht hoeft te komen en er nog strengere maatregelen nodig zijn.

Dit is een selectie uit het nieuws van de afgelopen week. Op onze site NieuwsbladvoorHuizen.nl houden we de ontwikkelingen zoveel mogelijk bij. Onder andere in een liveblog en een dossier corona.

Wie op het verkeerde moment in de winkel kwam, trof een leeg schap aan.