Kim met haar finalistensjerp voor Miss Teen Noord-Holland.
Kim met haar finalistensjerp voor Miss Teen Noord-Holland. Foto: Bob Awick

Kim finalist Miss Teen Noord-Holland

'Ik heb me eigenlijk heel spontaan opgegeven', zegt de 17-jarige Kim. Zij ziet Miss Teen als een uitdaging en ambieert geen modellencarrière.

HUIZEN Kim (17) uit Huizen is een van de finalisten van Miss Teen Noord-Holland. Dit is een onderdeel van Miss Beauty voor meiden van 15 tot en met 18 jaar. "Ik doe mee omdat ik het een uitdaging vind en ik ben altijd op zoek naar uitdagingen", zegt de leerling van 5 vwo van het Erfgooiers College.

"Ik heb me eigenlijk heel spontaan opgegeven. Ik was wat aan het scrollen op het internet en kwam terecht bij Lotte van der Zee. Zij was Miss Teen of The Netherlands in 2016 en is vorig jaar maart plotseling overleden. Toen ik wat verder ging kijken kwam ik op de castingsite. Ik schreef me in met het idee dat het een leuke nieuwe ervaring zou zijn."

Castingdag

Het werd serieus toen ze werd uitgenodigd voor de castingdag op 25 januari dit jaar. "Mijn moeder dacht eerst dat het een grapje was. Ze zei het niet, maar ze dacht dat het niets voor mij zou zijn. Ze had haar twijfels, maar stond wel achter me. Ze is ook meegegaan naar de castingdag die in Amstelveen was. Dat was heel gezellig."
Er waren 80 meiden op deze dag. "Je krijgt een nummertje, moet op volgorde gaan staan en gaat vervolgens in groepjes van vijf naar de jury toe. Daar moet je je voorstellen en kort vertellen wie je bent en wat je doet. Als je door bent, ga je naar de bikinironde. Ben je die door, dan mag je naar de laatste ronde, waar ze je in het Engels een vraag stellen. Bij mij was dat hoe ik me had voorbereid op de casting."

Ontspannen

Ze vertelde de jury dat ze de avond ervoor vroeg was gaan slapen en dat ze die ochtend vroeg was opgestaan om zich klaar te maken. "Ik wilde er ontspannen in gaan en heb rustig ontbeten en met mijn moeder zitten kletsen."
Na de castingdag waren er nog 18 meisje die doorgaan naar de finale. "Inmiddels zijn er nog een aantal afgevallen om persoonlijke redenen. We zijn nu met 15 meiden over." De finale zou 29 maart plaatsvinden, maar is verschoven in verband met het coronavirus.

Stemmen van het publiek zijn 20 procent van de beoordeling

Presenteren

Door haar deelname aan Miss Teen leert ze zich nu nog beter te presenteren. "Je leert hoe je op het podium moet staan en wordt gedwongen om jezelf goed te presenteren. Dat neem je voor altijd mee. We hebben bijvoorbeeld al de sponsors ontmoet. We gaan ook nog leren catwalk lopen, presenteren op het podium en krijgen nog danslessen. Dat is nu wel allemaal uitgesteld vanwege het virus."
Volgens Kim is een missverkiezing allang niet meer de vleeskeuring die mensen nog denken dat het is. "Het gaat veel meer om je inhoud en dat je wat wilt betekenen voor de rest van de wereld. Dat is ook wat mij aanspreekt. Ik ambieer ook geen modellencarrière. Ik vind het een interessant project, omdat je er wijzer en rijker van wordt als persoon. Omdat je kan groeien. Ik weet nog niet zeker wat ik in de toekomst wil gaan doen, maar mijn eerste optie is geneeskunde studeren."

Stemmen

De leerlinge van het Erfgooiers College is overigens niet de enige kandidaat van school die meedoet aan de finale. "Toevallig zijn er ook nog twee leerlingen uit Blaricum die meedoen: Fleur en Michelle." Ze maken zich op voor de tijd dat de finale wel kan plaatsvinden. "Maar er kan nu al wel gestemd worden. De jury heeft de grootste ste en bepaalt voor 50 procent wie er wint. Daarnaast hangt 30 procent af van mijn inzet. De overige 20 procent komt van stemmers; die kunnen stemmen door naar 3010 te sms’en met ‘POLL Noordholland Kim; dat kost wel 1,10 euro per bericht. Als ik de finale win, mag ik door naar de landelijke finale."