Lisette Otto (l) van Buurten met Buren en Jolanda Westrum van Vrijwilligerscentrale Huizen.
Lisette Otto (l) van Buurten met Buren en Jolanda Westrum van Vrijwilligerscentrale Huizen. Foto: Bob Awick

Coronahulp via vrijwilligerscentrale

HUIZEN Diverse radartjes zijn achter de schermen gaan draaien op het moment dat er maatregelen werden genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bij bedrijven, gemeente, maar ook bij Vrijwilligerscentrale Huizen. De solidariteit tussen mensen is namelijk groot. Iedereen wil helpen en door de maatregelen zijn er genoeg mensen die hulp kunnen gebruiken. Dit gaat de vrijwilligerscentrale zoveel mogelijk koppelen.

"Die donderdag dat de eerste maatregelen bekend werden, heb ik direct contact gehad met wethouder Maarten Hoelscher, omdat ik het belangrijk vond dat iemand de regie zou hebben op de coronahulp en dat niet iedereen iets gaat oppakken en er dingen dubbel worden gedaan. We moeten van elkaar weten wie wat doet en hoe we met de situatie omgaan", vertelt Jolanda Westrum, directeur van Vrijwilligerscentrale Huizen.

"We leven in een gekke bubbel en wij hebben nog geluk dat we naar buiten kunnen met de auto of op de fiets. De schil van die bubbel is bij sommigen echter heel dik geworden. Zij hebben geen contact meer met hun maatje van de vrijwilligerscentrale. Hoeveel zijn dat er en wat hebben zij nodig? Dat is een van de vele vragen die wij proberen te beantwoorden."
Daarom zocht ze ook direct contact met instanties als TijdvoorMeedoen, Versa Welzijn en Buurten met Buren. Het contact met al deze organisaties was snel en makkelijk te leggen, want er stond toch al een overleg gepland van 'Onder de Mensen'. Daar zijn al deze organisaties bij betrokken, omdat ze samen de eenzaamheid onder mensen willen bestrijden. Lisette Otto van Buurten met Buren kwam al snel met een aantal ideeën. Onder andere om een coronahulpformulier te maken, dat mensen bij buren in de bus konden stoppen.
"Dat is in samenspraak met Jolanda gebeurt en daaronder staan ook alle organisaties vermeld die betrokken zijn bij 'Onder de Mensen' en ook die van de gemeente." De dames zijn erg te spreken over de samenwerking met de gemeente in dit soort situaties. "Ik heb vrijwel elke dag wel even contact met de wethouder", licht Jolanda dit toe.
Vrijwilligerscentrale Huizen startte zelf direct met een actie waarbij ze mensen opriepen om zich te melden als ze willen helpen of als ze een hulpvraag hebben. Jolanda verbaast zich ook over de grote hoeveelheid initiatieven die er zijn en vraagt de initiatiefnemers zich te melden bij de vrijwilligerscentrale. "Dan kunnen we deze ook adviseren en ondersteunen waar nodig." Jolanda wijst ook op de mogelijkheid om op Huizenvoorelkaar.nl een hulpvraag in te dienen of om daar hulp aan te bieden. "We proberen iedereen aan elkaar te knopen."

Heb je ook een initiatief voor coronahulp? Meld dit dan via info@vchuizen.nl aan de vrijwilligerscentrale. Wij horen er ook graag over via redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl. Jezelf aanmelden als buurtverbinder kan via info@buurtenmetburen.nl of via 035-5821342. Heb je een hulpvraag of wil je iemand helpen, dan kan je dat via Huizenvoorelkaar.nl doen of via thuishulp@vchuizen.nl of bellen met 035-5267553 of 06-39699058.

Lees een uitgebreider verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl