Meer ruimte en minder mensen op de markt afgelopen zaterdag en daarmee werden de aangescherpte regels goed nageleefd.
Meer ruimte en minder mensen op de markt afgelopen zaterdag en daarmee werden de aangescherpte regels goed nageleefd. Foto: Bob Awick

Aangescherpte regels markt worden goed nageleefd

HUIZEN Het kabinet heeft de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan tot en met 28 april verlengd. Evenementen blijven tot 1 juni verboden.

Dat betekent dat we nog langer zo veel mogelijk thuis moeten blijven, dat horecazaken en kapperszaken nog even dichtblijven en dat ook kinderen thuis les blijven krijgen. Hiermee wil het kabinet duidelijkheid scheppen voor iedereen.

Lang duren

Dat het nog wel even ging duren, had burgemeester Niek Meijer wel verwacht. "We kijken wat verder vooruit om ook voorbereid te kunnen zijn op dit soort maatregelen." Ook de gemeente kijkt per keer wat er nog verbeterd kan worden aan de maatregelen. Daarom werden de regels voor de markt strenger en daar hielden de bezoekers en de kooplui zich op de zaterdag- en dinsdagmarkt in Huizen gelukkig wel aan.

Draagvlak

"Ik vind dat hartstikke goed en wil een groot compliment geven aan iedereen die hierover heeft nagedacht en ook aan de bezoekers", laat de burgemeester weten. Zolang inwoners zich aan de regels houden, hoeft de gemeente ook geen extra maatregelen te nemen. "Het is fijn om te weten dat er draagvlak is voor de maatregelen, zoals het 1,5 meter afstand houden en zo min mogelijk naar buiten gaan. Dat biedt perspectief als het nog veel langer gaat duren. Want hoelang houden we dit nog vol, en bij voorkeur met een glimlach."

Handhaven

Her en der klinken nog wel wat geluiden doordat niet overal mensen zich houden aan het samenscholingsverbod. "Je mag maar met twee mensen samen zijn, maar een groepje kan ook familie zijn, dan mag het weer wel." In Huizen spreken de politie en de boa's mensen vooral aan op hun gedrag. "De meeste mensen luisteren daarnaar." Mocht dat niet zo zijn, dan wordt er een boete uitgeschreven voor 390 euro. Ook zijn er nog enkele bedrijven die toch open zijn gegaan. "Daar worden wij vooral door anderen op geattendeerd. Dan gaan we gericht controleren."
De burgemeester constateert dat zo'n 95 tot 98 procent zich aan de regels houden. "Die mensen die het goed doen, moeten niet lijden onder enkelen die dat niet doen. Daarop zullen we dus zeker handhaven." Om zelf een indruk te krijgen van hoe het gaat met deze handhaving gaat de burgemeester vrijdagavond meelopen met een boa van de gemeente.

Extra toezichthouders

De veiligheidsregio heeft ook al besloten om extra toezichthouders aan te wijzen om de noodverordening van 26 maart te handhaven, waarin de maatregelen staan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De veiligheidsregio wil hiermee de maximale capaciteit voor toezicht inzetten.
Toezichthouders van de gemeente, GAD, veiligheidsregio, omgevingsdienst OFGV, Goois Natuurreservaat, havenmeesters, bouwinspecteurs en milieu-inspecteurs die al bevoegd waren volgens artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht mogen nu ook de regels in de noodverordening handhaven.

Basisschoolleerlingen

Zelf probeerde de burgemeester gisteren, 1 april, de basisschoolleerlingen in zijn vlog wat op te vrolijken. Hij sprak zijn bewondering uit voor de kinderen die nu thuis les krijgen en ook niet alles meer mogen. "Maar jullie mogen wel grappen blijven maken. Zeker vandaag, want het is 1 april."
Het aantal patiƫnten met een coronabesmetting loopt inmiddels op en met man en macht wordt gewerkt om te zorgen dat iedereen straks nog de beste zorg kan hebben die hij nodig heeft. De zorgorganisaties in de regio Gooi en Vechtstreek hebben inmiddels aparte COVID-19-afdelingen opgezet binnen hun eigen organisaties. Bij deze extra zorglocaties kunnen mensen terecht die besmet zijn met het coronavirus, die niet langer thuis kunnen blijven, maar bij wie de zorgzwaarte te licht wordt bevonden voor opname in een ziekenhuis. Ook is het bedoeld voor mensen die uit het ziekenhuis komen en nog niet thuis kunnen verblijven. De zorginstellingen maken gezamenlijk met de huisartsen uit wie op welke locatie de beste zorg kan krijgen.

Lees het actuele nieuwe op www.nieuwbladvoorhuizen.nl.