Eemnes heeft al een zonneveld en zoekt een locatie voor een tweede.
Eemnes heeft al een zonneveld en zoekt een locatie voor een tweede. Archieffoto: Bob Awick

Eemnes zet vol in op zonne-energie

EEMNES Eemnes zet volop in op zonne-energie. Dat doet zij samen met de Regio Amersfoort in de zogeheten concept-Regionale Energie Strategie (RES). De regio moet het conceptbod voor 1 juni indienden bij het Rijk, omdat Nederland op termijn van het gas af gaat.

"De concept-Regionale Energie Strategie bevat een voorlopig conceptbod waarin de regio aangeeft hoeveel duurzame elektriciteit opgewekt kan worden, welke gebieden kansrijk zijn om de opwek te realiseren, hoe groot de warmtevraag is in de regio en hoe de samenleving betrokken wordt om de stap naar schone energie te zetten", laat de gemeente weten.

Zonneveld

"Eemnes heeft het eerste zonneveld in de regio en is op zoek naar een tweede mogelijke plek, naar aanleiding van een motie vorig jaar. De ‘oksels’ bij de snelwegen zijn daarvoor heel geschikt, omdat die plekken niet gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. Ook worden op verzoek van de Eemnesser gemeenteraad de mogelijkheden tot het overkappen van parkeerplaatsen onderzocht. Eemnes zet volop in op zonne-energie."
In het conceptbod zijn voor de langere termijn, tot 2050, op een kaart kansrijke zones opgenomen. Hierop is te zien waar, met de huidige kennis van zaken, grootschalige energieopwekking mogelijk lijkt. De ingetekende kansrijke zones kunnen op voorhand niet op instemming rekenen. "De exacte locatiekeuzes worden door de raden van de afzonderlijke gemeenten gemaakt. Eemnes gaat dat de komende jaren in goed overleg met de inwoners doen."
Inwoners en ondernemers die willen inspreken op de Regionale Energie Strategie kunnen dat digitaal doen. Tot en met 30 april is dat mogelijk via www.resregioamersfoort.nl. Op 25 mei behandelt de gemeenteraad het voorlopig conceptbod RES.